Jemná chuť Izraele: Shakshuka

K receptu

Izraelská shakshuka je v jistém smyslu pleonasmus, jak by řekli kulinářští filologové. Jako španělská paella nebo italské rizoto. Ale obecně to není tak úplně pravda. Shakshuka se nenarodil na Středním východě, v zemích Maghrebu, ale úspěšně migroval do Izraele a rozšířil se tam a stal se neméně populárním než falafel a hummus. Izraelská shakshuka kombinuje arabské a středomořské tradice. V Izraeli má tato míchaná vejce se zeleninou spoustu možností s různými přísadami, kromě rajčat, a existují možnosti bez rajčat – například špenátová shakshuka. Bylo by špatné nazvat jakýkoli recept na židovská míchaná vejce klasickým, ale existuje klasický základ: rajčata, česnek a feferonky. Mnoho uznávaných izraelských kuchařů věří, že shakshuka by neměla obsahovat pouze cibuli, ale také sladkou papriku. A obecně byste do něj neměli házet spoustu různých orientálních koření. Musíte si vychutnat chuť kvalitních hlavních surovin. Náš recept vám tedy umožní připravit lahodnou izraelskou shakshuku bez zbytečných přísad. A později na něm budete moci provádět své kulinářské experimenty.

Složitost: snadno Kalorie: 339,77 kcal/porce porce: 2 Vaření: 30 min Přidat. čas: 10 min Použitý: 13,72 g/27,04 g/10,25Tlakový hrnecPraženíSnídaněHlavní chodVegetariánství: OvoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEVejce 4 ks.Rajčata 350 gČervená feferonka 0,25 ks.Česnek 2 hřebíček(y)Mletá sladká paprika 0,5 lžičkyOlivový olej 2 polévkové lžíce.Sůl ochutnatMletý černý pepř ochutnatZelení k podávání Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Česnek oloupeme a nasekáme nožem. Oloupejte kousek feferonky ze semínek – budou příliš pikantní. Papriku nakrájíme nadrobno. Rajčata bez loupání nakrájejte na libovolné kousky.

Izraelská shakshuka
Izraelská shakshuka ()

Krok 2

Na pánvi rozehřejte olivový olej a na mírném ohni na něm 30 sekund opékejte česnek a feferonku, přidejte papriku a za stálého míchání vařte další minutu.

Izraelská shakshuka
Izraelská shakshuka ()

Krok 3

Přidejte nakrájená rajčata do pánve, promíchejte a směs vařte na středním plameni 10-15 minut, dokud rajčata nezměknou. Sůl a pepř podle chuti.

Izraelská shakshuka
Izraelská shakshuka ()

Krok 4

Snižte teplotu a udělejte 4 jamky v rajčatové omáčce. Do každého rozklepněte vajíčko – opatrně, aby se žloutky nerozteklo. Smažte izraelskou shakshuku dalších 5 minut bez zakrytí pánve.

Izraelská shakshuka
Izraelská shakshuka ()

Krok 5

Když jsou bílky zcela zkroucené a žloutky stále tekuté, vypněte oheň, posypte shakshuku čerstvými bylinkami a přikryjte další minutu. Poté ihned podávejte přímo na pánvi.

Izraelská shakshuka
Izraelská shakshuka ()

MIMOCHODEM

Izraelskou shakshuku podávejte s měkkým, houbovitým bílým chlebem nakrájeným na silné plátky. V Izraeli je zvykem jíst shakshuku tak, že se do ní namáčí chléb – žloutek i zeleninová omáčka.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud pánev ihned po přidání vajec přikryjete, budou se vařit rychleji, ale bílky navrchu ztuhnou a žloutky budou pokryty bílým filmem. Pokud shakshuku nezakryjete, dokud bílky neztuhnou, žloutky budou světlé a krásné.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika