K receptu
Kuře v rajčatové omáčce je to nejpálivější, ke kterému se zdá prostě nemožné zůstat lhostejný. Tento aromatický pokrm s bohatou chutí se připravuje poměrně dlouho, ale věřte, že nebudete litovat ani jedné strávené minuty. Jeho myšlenka sahá až do řecké kuchyně: tam se smaženému masu (nebo drůbeži) dušenému v rajčatové omáčce s bylinkami říká „kokkinisto“. A náš recept je jednou z možností přípravy tohoto pokrmu. Kuře v rajčatové omáčce můžete podávat v čisté formě, možná s nakládanou zeleninou, ale docela by se hodila i příloha rýže nebo těstoviny.
Složitost: průměrný Kalorie: 613,57 kcal/porce porce: 6 Vaření: 2 hodiny Použitý: 36,67 g/44,42 g/8,02Řecká kuchyněVečeřeVečeřeHlavní chodKdyž přijdou hostéSvátek mužů / 23. únoraINGREDIENCE NA 6 PORCÍkuře 1,3 kgrajčata 700 gcibule 100 gčesnek 3 hřebíček(y)petržel 4 větvesuché bílé víno 350 mlmáslo 100 gsušená majoránka 0,5 lžičkysušený tymián 0,5 lžičkysušená bazalka 0,5 lžičkymletý černý pepř sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si všechny ingredience. Rajčata nahoře příčně nakrájejte a poté je vložte do vroucí vody. Nechte na ohni 1 minutu, poté přeneste děrovanou lžící na několik minut do misky se studenou vodou. Rajčata necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájejte na poloviny, odstraňte středy se semínky. Zbylou hustou dužinu nakrájejte na malé kostičky.
Krok 2
Oloupejte a nakrájejte cibuli. Česnek oloupeme. Rozdrťte plochou stranou velkého nože a nakrájejte. Z petržele odstraňte velké stonky. Zbylou zeleninu nakrájejte nadrobno. Lehce osolíme a rozetřeme s česnekem.
Krok 3
Kuře položte na pracovní plochu a nakrájejte na porce: oddělte křídla (první falangu dejte stranou na vývar), odřízněte stehna a rozdělte na stehna a paličky (stehna lze rozříznout na dvě části a odříznout z nich kosti paličky doprostřed). Nakrájejte prsa na polovinu a v případě potřeby odstraňte filet z kostí a poté nakrájejte na 2-3 části. Kuře osolíme a opepříme.
Krok 4
Ve velké pánvi se silným dnem rozpustíme polovinu másla. Přidejte k němu kousky kuřete a smažte na středním plameni ze všech stran do zlatova. Přendejte do zapékací mísy.
Krok 5
Přidejte zbývající máslo do pánve, kde bylo smažené kuře a rozpusťte. Osmažte v něm cibuli do měkka. Přidejte rajčata. Smažte 5 minut na středním plameni. Zalijte vínem. Přiveďte k varu na silném ohni a rajčatovou omáčku vařte 5 minut. Kuře na pánvi přelijeme rajčatovou omáčkou. Omáčka by měla kusy drůbeže zcela pokrýt. Pokud je ho málo, přidejte horkou vodu. Posypeme sušenými bylinkami.
Krok 6
Pánev s kuřetem zakryjte alobalem nebo poklicí. Vložíme na 1 hodinu do trouby vyhřáté na 180°C. Poté alobal odstraníme, kuře posypeme směsí petrželky a česneku, zamícháme a pečeme odkryté 10–15 minut.
MIMOCHODEM
Doporučujeme vařit kuře v rajčatové omáčce v troubě, ale můžete to udělat jinak: opečte kousky kuřete v kotli, poté přidejte rajčatovou omáčku a přikryté vařte na mírném ohni, dokud nebude hotové.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Pokud chcete, vezměte místo celého kuřecího těla pouze stehna (stehna) nebo je doplňte paličkami a kuřecím prsním řízkem: bude to také velmi chutné.