Magický elixír ze švestek: Povidla extra třídy

K receptu

Švestková povidla mají příjemnou chuť s mírnou kyselostí, takže jistě osloví všechny mlsouny. Pokud chcete, jezte lžičkou z podšálku, chcete-li, namažte si ho na čerstvé pečivo, chcete-li, přidejte do tvarohu nebo kaše. Švestková povidla můžete použít i jako náplň do otevřených koláčů, křehkého pečiva nebo kvásku. Mimochodem, naše babičky rády vařily podobné a takové pečivo bylo vyprodáno během pár minut. Švestková povidla se tedy rozhodně vyplatí vyrobit, zvláště pokud máte k dispozici lahodné ovoce z chaty.

Složitost: průměrný Kalorie: 276,38 kcal/porce porce: 4 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 1,00 g/0,38 g/68,08DezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcezralé sladké švestky – 2 kg cukru – 900 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si švestky. Ovoce omyjeme a každé nakrájíme na čtvrtky. Odstraňte semínka. Švestkovou dužinu vložte do hrnce se silným dnem a položte na střední teplotu.

Krok 2

Švestky přiveďte k varu a pánev přikryjte pokličkou. Promíchejte a vařte na mírném ohni 15 minut. Sundejte z ohně a ponorným mixérem rozmixujte na pyré.

Krok 3

Do pánve se švestkovým pyré přidáme cukr a zamícháme. Dejte na oheň a přiveďte k varu. Lžící odeberte pěnu. Snižte teplo na minimum. Džem vařte 2 hodiny a každých 15 minut promíchejte.

Krok 4

Horká švestková povidla nalijte do suchých sterilizovaných sklenic a srolujte. Vyklopte na dvojitě složenou utěrku a nechte úplně vychladnout. Skladujte v suchu a temnu.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Švestková povidla mohou tělu přinést nepopiratelné výhody, pokud je ovšem nesníte ve sklenicích. Tento produkt je například bohatý na pektin, který snižuje hladinu špatného cholesterolu a pomáhá vylučovat škodlivé látky z těla.

MIMOCHODEM

Podle receptu na povidla si podobná připravíte i z jiných peckovin, například z meruněk, broskví, trnek, třešní. Měňte množství cukru v závislosti na jejich sladkosti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika