K receptu
Chuť tohoto bulharského lečo s mrkví se nám zdá nejharmoničtější a nejvyváženější. A také velmi připomíná to samé, co se před mnoha lety prodávalo v Sovětském svazu a na co se v té době ve velkých městech země stály obří fronty. To nám dnes naštěstí nehrozí: nabídka konzervované zeleniny v supermarketech je poměrně široká. Stále je ale lepší strávit velmi málo času a připravit si bulharské lečo s mrkví ve vlastní kuchyni z osvědčených surovin. Bude to chutnější a bezesporu mnohem zdravější!
Složitost: snadno Kalorie: 90,72 kcal/porce porce: 2 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 2,44 g/3,37 g/13,02PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCERajče 3 kgPaprika (červená a zelená) 2 kgMrkev 1 kgCibule 1 kgRafinovaný rostlinný olej 100 mlCukr 100 gJablečný ocet 6% 100 mlSůl 100 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Umyjte rajčata na bulharské lečo, nakrájejte na libovolné kousky a protáhněte mlýnkem na maso. Přendejte do hrnce, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte za občasného míchání 1 hodinu.
Krok 2
Oloupejte cibuli a mrkev na lečo. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, mrkev na proužky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce. l. rostlinný olej, rychle smažte zeleninu. Snižte teplotu a vařte za míchání 10 minut.
Krok 3
Papriky na bulharské lečo omyjeme mrkví, podélně nakrájíme na 4 části, odstraníme jádřince.
Krok 4
Do vroucí rajčatové směsi přidejte ocet, cukr, rostlinný olej a sůl. Přidejte cibuli, mrkev a papriku, promíchejte. Bulharské lečo s mrkví vařte 15 minut. na středním plameni za občasného míchání.
Krok 5
Odstraňte horké lečo z ohně a okamžitě jej vložte do suchých sterilizovaných sklenic. Hermeticky uzavřete pomocí speciálního stroje.
Krok 6
Sklenice s bulharským lečo otočte dnem vzhůru, zabalte je do silné přikrývky nebo je vložte pod teplou přikrývku a nechte 8–10 hodin. Skladujte v chladu a temnu.
UŽITEČNÉ RADY
V případě potřeby lze rajčata na lecho s mrkví oloupat. Za tímto účelem nakrájejte každý plod příčně, vložte jej na 1 minutu do vroucí vody a vložte do cedníku. Necháme vychladnout a odstraníme kůži.
MIMOCHODEM
Množství soli pro bulharské lečo v receptu se doporučuje určit podle chuti. Nemáte-li v oblasti úprav mnoho zkušeností, pak odměřte 80-100 gramů (asi 1,5 % z celkové hmotnosti veškeré zeleniny).