Feferonky na zimu – tato příprava je nezbytná pro každého, kdo chce zpestřit svůj jídelníček a zůstat zdravý během chladného období. Dnes jsou ve všech kuchyních světa jídla s mírnou nebo velmi charakteristickou kořenitostí a ta samá paprika může někomu připadat velmi pálivá, ale někdo ani necukne. Milujete panasijskou nebo kavkazskou kuchyni nebo chcete vařit národní indická či jamajská jídla? – Bez pepře se neobejdete. Proto v období sklizně, kdy je zelenina co nejšťavnatější a nejlevnější, je čas udělat si zásoby feferonek na zimu.
O čem si povíme v článku:Pálivé papriky na zimu Příprava na zimu z nakládaných feferonek AdjikaKonfekce ze sladké a pálivé papriky Nakládané feferonkyAdjika z červené feferonky Marinované feferonky na zimu Papriky na korejský způsob štiplavá suchá adjikaHarissa classic
Dnes existuje mnoho druhů feferonek. Liší se od sebe nejen vzhledem, ale i štiplavostí. Určuje se pomocí speciální Scovilleho stupnice, kde se štiplavost obyčejné sladké papriky, které se také často říká paprika, bere jako nula. V našich zeměpisných šířkách se pěstuje a prodává zelenina s štiplavostí v rozmezí od 500 do 3000 jednotek na stupnici Scoville. Populární odrůda jalapeno má 8 000 kusů a dosud nejpálivější paprička Carolina Reaper má více než 2 miliony kusů.
Existuje několik způsobů, jak připravit papriky na zimu. Nejprve jej vysušte v troubě, sušičce nebo jednoduše na vzduchu. Za druhé sušíme v sušičce při nízké teplotě, dáme do sklenic, přidáme olej a skladujeme v lednici. Kousky papriky můžete jednoduše zmrazit po částech a poté je přidat do pokrmu bez předchozího rozmrazování. Je na vás, abyste se rozhodli, zda odstraníte nebo ponecháte semena, ve kterých je soustředěno nejvíce štiplavosti.
Mimochodem, jednou z nejoblíbenějších možností přípravy feferonek na zimu je adjika – univerzální koření, které se může stát základem omáček, marinády a doplňku teplých jídel. A pokud milujete maghrebskou kuchyni, pak pravděpodobně znáte pikantní harissu, jejíž příprava není vůbec náročná, hlavní je zásobit se kvalitním pepřem.
V našem výběru najdete 10 osvědčených receptů na feferonky na zimu. Zkuste to, je to velmi chutné.
Pálivé papriky na zimu
Pálivé papriky se na zimu připravují zřídka a marně! Marináda zjemňuje hořkost a pikantnost, díky čemuž je tento předkrm vynikajícím doplňkem k masu, polévkám a zeleninovým dušeným pokrmům. Zkuste si uvařit feferonky podle našeho receptu a uvidíte, že je to velmi chutné.
Pálivé papriky na zimu
Na přípravu 10 porcí potřebujete:
- pálivá zelená a červená paprika – 1 kg
- ocet 9% – 1 sklenice
- cukr – 1 sklenice
- rostlinný olej – 6 lžic. l.
- sůl – 2 polévkové lžíce. l.
- hřebíček – 6 pupenů
- Připravte si papriky. Nechte semena a ocasy: není třeba je odstraňovat. Zeleninu dejte do hrnce se silným dnem.
- Nalijte 400 ml vody do hrnce nebo hrnce, přiveďte k varu, přidejte sůl, cukr, koření, rostlinný olej. Počkejte, až se znovu uvaří.
- Papriky zalijte lákem, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Pevně zabalte do sterilizovaných sklenic.
- Do nálevu nalijte ocet, přiveďte k varu a vzniklou marinádu nalijte do sklenic od paprik. Utěsněte těsnými šroubovacími uzávěry nebo utěsněte pomocí konzervárenského klíče.
Poznámka pro majitele: K této přípravě na zimu se hodí jakákoliv odrůda feferonky. Recept obsahuje univerzální marinádu.
Mimochodem: Chcete-li do sklenice přidat trochu barvy, použijte různobarevné papriky. V různém stupni zralosti jsou světle a tmavě zelené, oranžové a dokonce i vícebarevné.
Příprava nakládané feferonky na zimu
Který milovník koření by odmítl nakládané papriky v sendviči nebo shawarmě? Nebo jen jako předkrm k masu grilovanému na dřevěném uhlí? Tento přípravek můžete často najít na trzích, ale připravit si ho sami není vůbec obtížné. Nejdůležitější je počkat, až skončí proces přirozené fermentace, a pak můžete chroupat lahodnou a aromatickou zeleninu podle libosti.
Příprava nakládané feferonky na zimu
Na přípravu 10 porcí potřebujete:
- voda – 1l
- pálivá paprika – 600 g
- sůl – 60 g
- česnek – 5-6 stroužků
- kopr – 1 svazek (malý)
- Připravené lusky feferonky na několika místech propícháme vidličkou. Velké stroužky česneku lze podle potřeby rozpůlit.
- Sůl rozpusťte ve studené vodě a důkladně promíchejte. Do fermentační nádoby vložte pepř, česnek, kopr a zalijte připravenou osolenou vodou. Nahoru položte talíř a zatlačte dolů závažím.
- Nádobu s paprikou nechte při pokojové teplotě. Fermentační proces bude trvat 5 až 8 dní v závislosti na teplotě v místnosti. Zelenina změní barvu a změkne. Když se proces fermentace zastaví, paprika bude připravena k uskladnění na zimu.
- Papriky a česnek vyjměte z nálevu, důkladně opláchněte a vložte do předem sterilizovaných sklenic.
- Připravte čerstvou solanku (použijte poměr podle receptu nebo použijte 50 g hrubé soli na 1 litr vody). Naplňte sklenice pepřem a česnekem, zakryjte pevnými víčky. Skladujte v chladu a temnu.
Poznámka pro majitele: Pro tento způsob přípravy feferonek je lepší, aby papriky změkly a zavadly. Proto je musíte po zakoupení uchovávat 2-3 dny při pokojové teplotě.
Mimochodem: Nakládané feferonky se dobře skladují na zimu na chladném místě, bez přidání okusu nebo tepelné úpravy. Při skladování při pokojové teplotě by měly být sklenice pepře pasterizovány: 0,5 litru – 7 minut, 1 litr – 10 minut.
Adjika
Toto slavné koření se zrodilo v Abcházii a doslovně se překládá jako „sůl“ (ačkoliv soli v něm není mnoho). Tradičně se adjika připravuje na podzim mletím sušených paprikových lusků s česnekem a bylinkami na velkém plochém kameni. Výsledkem je tmavá, horká pasta. Spíš jsme zvyklí na jasně červenou a o něco méně pikantní gruzínskou adjiku, ve které můžete před pečením marinovat maso nebo drůbež a přidat ji také do polévek a omáček.
Adjika
Na přípravu 40 porcí potřebujete:
- horká červená gruzínská paprika – 2,5 kg
- sladká červená paprika – 800 g
- hrubá sůl – 450 g
- česnek – 8 hlav
- mletý koriandr
- mletá skořice
- Utskho-Suneli
- Lusky feferonky lehce povařte. K tomu by měly být navlečeny na silnou nit nebo vlasec a zavěšeny někde nad sporákem po dobu 2-3 dnů.
- Než začnete připravovat adžiku, navlékněte si rukavice, aby se šťáva z feferonky vstřebaná do pokožky (těžko se smývá mýdlem, lépe olejem) nedostala později do očí nebo na sliznice. Odstraňte stopky ze všech paprik a odstraňte stopky ze sladké papriky spolu se semeny. Připravte česnek.
- Papriky a česnek protáhněte mlýnkem na maso, výslednou hmotu vložte do misky, přidejte koření a sůl, důkladně promíchejte.
- Umístěte adjiku do sterilizovaných sklenic a srolujte nebo jednoduše zakryjte víčky, pokud si to přejete. Skladujte v chladu a temnu.
Poznámka pro hostitelku: pokud chcete, aby byla adjika co nejvíce „autentická“, zkuste v nějaké řece daleko od města najít velký plochý kámen o průměru alespoň půl metru. Toto bude vaše „malta“. Budete potřebovat další kámen – kulatý, který se pohodlně drží v ruce – jako paličku. Důkladně omyjte pecky a použijte je na rozmačkání paprik a česneku. Je třeba říci, že fyzicky je to velmi těžká práce, ale chuť takové adžiky je nesrovnatelná s tím, co se získává pomocí kuchyňského robota nebo mlýnku na maso.
Mimochodem: Když testujete adjiku na množství soli nebo jiných složek, mějte po ruce sklenici bohaté zakysané smetany nebo matsoni: rychle a dobře uhasí oheň ve vašich ústech.
Sladká a pálivá paprika
Sladká a pálivá paprika je dar z nebes pro milovníky komplexních pikantně-sladkých chutí. Lze podávat s vyzrálými sýry, s měkkým čerstvým pečivem, s masem grilovaným na dřevěném uhlí nebo jednoduše použít jako omáčku na hamburgery a shawarmu.
Sladká a pálivá paprika
Na přípravu 9 porcí potřebujete:
- sladká paprika – 800 g
- malá pálivá paprika – 3 ks.
- hnědý cukr – 100 g
- citronová šťáva – 40 ml
- čerstvý zázvor – 30 g
- česnek (velké stroužky) – 2 ks.
- Připravte papriky, odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na malé kousky. Než začnete s feferonkami manipulovat, nezapomeňte si vzít rukavice. Česnek a zázvor nasekáme nadrobno.
- Papriku rozemelte v mixéru, přidejte česnek a zázvor. Ujistěte se, že zůstanou malé kousky: hmota by neměla být zcela homogenní. Přidejte cukr a citronovou šťávu, promíchejte.
- Vařte v hrnci se silným dnem na mírném ohni za míchání asi 40–50 minut. Hmota by se měla téměř dvakrát vyvařit a zhoustnout.
- Horkou cukrovinku vložte do sterilizovaných sklenic, uzavřete pevnými víčky nebo srolujte pomocí klíče pro konzervaci. Uchovávejte v lednici.
Poznámka pro majitele: uzavřete cukroví do malých sklenic. Po otevření dlouho nevydrží ani v lednici.
Mimochodem: Citronovou šťávu v cukroví ze sladké a pálivé papriky lze nahradit dobrým bílým vinným octem.
Nakládaná feferonka
Pálivé nakládané papriky jsou chuťovkou pro ty, kteří to mají rádi pálivé. Vyberte si více či méně feferonek podle chuti a množství křenu a česneku upravte podle svého uvážení. A nezapomeňte, že kyselé prostředí trochu zjemní pikantnost, takže se takové svačiny nemusíte bát.
Nakládaná feferonka
Na přípravu 5-6 porcí potřebujete:
- pálivá paprika – 300 g
- česnek – podle chuti
- křen – podle chuti
- ocet 70% – 1/2 lžičky.
- kopr (deštníky)
- voda
- cukr
- sůl
- Připravte si veškerou zeleninu. Sklenice (800–900 ml) sterilizujte jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje.
- Na dno každé sklenice dejte kousek křenu, deštník kopru a stroužek česneku. Papriky pevně zabalte. Množství koření upravte podle chuti.
- Zalijeme vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme 10–15 minut odstát. Vodu slijte a postup opakujte znovu.
- Připravte solanku v poměru: na 1 litr vody 1 polévková lžíce. l. sůl bez sklíčka, 2 polévkové lžíce. l. cukr s malým sklíčkem. Přiveďte k varu a nalijte do sklenic. Přidejte 1/2 lžičky. do každé sklenice ocet a uzavřete pevnými víčky.
Poznámka pro majitele: 1/2 lžičky 70% octová esence je 3,5 lžičky. 9% ocet.
Mimochodem: stolní ocet nebo esence v marinádě na feferonky na zimu lze nahradit přírodním jablečným octem 6%. Budete potřebovat přibližně 7 lžic. na sklenici.
Adjika z červené feferonky
Adjika z červené feferonky, připravená podle klasické receptury, je především vynikajícím doplňkem k jakémukoli masu. Samozřejmě ne každý umí připravit autentickou adjiku. Náš recept je ale maximálně přizpůsobený, zvládne ho i začátečník.
Adjika
Na přípravu 30 porcí potřebujete:
- pálivá červená paprika – 2,5 kg
- hrubá sůl – 500 g
- česnek – 250 g
- semena koriandru – 100 g
- Připravte papriky tak, že je v jedné vrstvě položíte na podnosy a necháte je 3 dny sušit ve stínu a dobře větraném místě. Potom každý lusk opatrně podélně rozpůlte a odstraňte stonky a semínka.
- Česnek oloupeme a koriandr opékáme na suché pánvi za stálého míchání 20 sekund. Vložíme do hmoždíře a rozetřeme…