K receptu
Nezapomeňte si vzít na vědomí tento recept na nakládané okurky vařené za studena, protože jsou neuvěřitelně chutné a křupavé. Ale jako v každém podnikání i zde existují jemnosti. Věděli jste například, že fáze měsíce je důležitou podmínkou pro úspěšnou přípravu nálevů a kvašení? To je pravda. Okurky solené za úplňku a ve dnech před ním jsou měkké a „prázdné“. Nejlepší fáze pro přípravu nakládaných okurek je první týden po novoluní. Mimochodem, toto pravidlo platí i pro kysané zelí. Vyberte si tak požadovaný den a připravte kyselé okurky na zimu studeným způsobem. Uvidíte: všem se budou líbit!
Složitost: snadno Kalorie: 21,39 kcal/porce porce: 4 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 1,17 g/0,16 g/3,96PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcečerstvé okurky nakládaných odrůd – 5 kg listy černého rybízu – 200 gukrop (květenství a stonky) – 300 červů křenu – 2-3 ks česnek – 1 střední hlava malý kořen křenu – 1 ks.Pro solanku na 1 litr pitné vody:hrubá nejodizovaná sůl – 70 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte okurky na nakládání za studena. Ovoce protřiďte a odstraňte všechny povadlé nebo pomačkané. Poté okurky důkladně omyjte tekoucí vodou a osušte ručníkem.
Krok 2
Listy rybízu, kopru a křenu na okurky důkladně omyjte a osušte, rozložte na papírovou utěrku. Oloupejte stroužky česneku. Kořen křenu omyjeme, oloupeme a nakrájíme.
Krok 3
Připravte lák. Chcete-li to provést, nejprve určete, kolik vody budete potřebovat, aby zcela pokryla okurky. Plody dejte do nádoby, kde se budou solit (vana, sud). Zalijte požadovaným množstvím vody a poté ji opatrně nalijte do velkého kastrolu nebo jiné velké nádoby.
Krok 4
Do vody přidejte hrubou sůl a důkladně promíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Přeceďte přes dvakrát přeloženou gázu do jiné nádoby (kastrůl, hluboká mísa).
Krok 5
Na dno nakládací nádoby položte stroužky česneku a nakrájený křen. Navrch rozložte listy rybízu a křenu (třetinu si dejte stranou), stejně jako kopr. Poté okurky pevně zabalte, posypte je listy a česnekem.
Krok 6
Okurky zalijeme studeným nálevem a přikryjeme zbylými listy. Na ně položíme vyvařený plátěný ubrousek nebo gázu, složenou ve 2-3 vrstvách, poté dřevěný kruh a tlak.
Krok 7
Nechte okurky dva až tři dny při pokojové teplotě. Poté se přesuňte na chladné místo. Okurky budou hotové za 2-4 dny. Mohou být umístěny ve sklenicích a skladovány v lednici.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud dáváte za studena uvařené kyselé okurky do sklenic, nalijte do každé sklenice kvalitní vodku. Tato technika přispěje k lepšímu uložení obrobku.
MIMOCHODEM
Aby byly okurky uvařené za studena dobře prosolené, je třeba zvolit správný tlak. Jeho hmotnost by měla být přibližně 10 % hmotnosti ovoce.