K receptu
Vinný ocet lze nahradit čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
Složitost: snadno porce: 1 Vaření: 50 min Přidat. čas: 24 hodinVařeníChlazeníDezertVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCI1,5 kg papriky sladké 400 g cukru 100 g medu 100 ml vinného octa 20 g mořské soli bez jodidu 12–15 g jablečného pektinu Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky oloupeme od semínek, mezistěn a stopek, nakrájíme na kostky o straně 1,5–2 cm, vložíme do mísy na zavařování nebo široké pánve se silným dnem, přidáme zázvor, 300 g cukru, sůl, ocet a med, nechte 4 hodiny.
Krok 2
Umístěte na střední teplotu, přiveďte k varu, pokud se objeví pěna, odstraňte ji. Vařte 30 minut. Snižte teplo na minimum.
Krok 3
Zbylý cukr smícháme s pektinem. Směs cukru a pektinu rozetřeme po povrchu džemu a intenzivně promícháme, aby se nevytvořily hrudky.
Krok 4
Vařte další 3 minuty. Vychladíme a dáme na 24 hodin do lednice. Podáváme s lahůdkami nebo sýrovým talířem.