K receptu
Vaření „zámořského“ kaviáru z „modrého“ kaviáru je na začátku podzimu oblíbenou zábavou tisíců hospodyněk. Kaviár se vyrábí různými způsoby, každý má svůj vlastní recept. Nabízíme ten náš, když je kaviár jemný a velmi aromatický.
Složitost: snadno porce: 12 Vaření: 50 min Přidat. čas: 4 hodinyMixérTroubaPečeníVečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 12 PORCÍ3 kg lilku 1 kg cibule 1 kg smetanových rajčat 1 hlava česneku 2 polévkové lžíce. l. směs provensálských bylin 1–2 polévkové lžíce. l. jablečný ocet olivový olej cukr, dle potřeby sůl, čerstvě mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Troubu předehřejte na 200°C. Vyložte 2 plechy pečicím papírem. Lilek částečně oloupejte, dokud nebudou pruhované. Nakrájejte cibuli na velká peří. Česnek oloupeme. Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka.
Krok 2
Lilky dejte na jeden plech, potřete olejem, osolte a dejte na 30 minut do spodní třetiny trouby.
Krok 3
Na druhý plech položte cibuli, česnek a rajčata. Zalijeme olejem, osolíme, vložíme do horní třetiny trouby. Pečte za míchání každých 10 minut, dokud cibule nezhnědne a rajčata nezměknou, asi 25 minut.
Krok 4
Upečené lilky nakrájejte nahrubo nožem, vložte do síta a nechte 15–20 minut okapat.
Krok 5
Pečená rajčata a česnek dejte do mixéru, přidejte suché bylinky a luštěninu, aby vzniklo hrubé pyré. Pokud je směs kyselá, přidejte cukr podle chuti.
Krok 6
Cibuli lze nakrájet společně s rajčaty nebo samostatně – nožem, docela najemno.
Krok 7
Lilek, rajčatovo-česnekový protlak a cibuli smícháme, dochutíme octem, olejem, solí a pepřem. Nechte ho 4 hodiny odležet, pokud ho nehodláte srolovat. Nebo vložte do sterilizovaných sklenic, pasterizujte a uzavřete.