K receptu
Pětiminutový rybízový džem se vaří rychle, stačí pět minut, aby byl hotový. Ale je tu jedna důležitá podmínka: bobule musí být vytříděny, musí být odstraněny všechny zkažené a pomačkané. Zda odstranit stopku nebo ne, je věcí vkusu. Usušenou květinu můžete zastřihnout nůžkami. To nijak zvlášť neovlivní kvalitu hotového džemu.
Složitost: snadno Kalorie: 315,71 kcal/porce porce: 1 Vaření: 30 min Použitý: 0,71 g/0,29 g/76,43VařeníDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCI500 g černého rybízu 500 g cukru Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Sklenice a víčka sterilizujte. Schnout.
Krok 2
Jahody roztřiďte, omyjte, vložte do cedníku a nechte odtéct vodu.
Krok 3
Vložte bobule do misky s pětiminutovým džemem a zasypte cukrem. Lehce protřepejte, aby se cukr rovnoměrně rozprostřel. Aby bobule v džemu zůstaly co nejvíce neporušené, není v této fázi nutné míchat. Bobule při zahřívání samy pustí šťávu.
Krok 4
Nádobu s rybízem postavte na mírný oheň. Bobule se zahřejí, pustí šťávu a cukr se postupně rozpustí. Vznikne spousta šťávy, ve které budou bobulky plavat. To stačí, aby se džem uvařil a nebyl tekutý. Do džemu není potřeba přidávat vodu!
Krok 5
Džem přivedeme k varu a zvýšíme teplotu ohřevu. Vařte přesně 5 minut při prudkém varu. Jemně promíchejte stěrkou nebo lžící, dávejte pozor, aby se marmeláda nepřichytila ke dnu. Odstraňte veškerou pěnu, která se vytvoří.
Krok 6
Ihned stáhněte z ohně a nalijte do sklenic. Aby sklenice nepraskla, nalijte nejprve 1-2 lžíce a nechte sklenici ohřát.
Krok 7
Sklenice s pětiminutovou rybízovou marmeládou uzavřete víčky a dejte na suché a tmavé místo.
UŽITEČNÉ RADY
Čím kratší je tepelná úprava, tím více vitamínů v bobulích zůstane. Cukru je v této marmeládě hodně, ale plní roli konzervantu, proto by se jeho množství nemělo zanedbávat. Džem lze skladovat při pokojové teplotě až 1 rok.
Pětiminutový rybízový džem můžete ozvláštnit přidáním poupat hřebíčku, skořicových tyčinek, citronové kůry nebo jemně nasekaných lístků máty při vaření. Citronová kůra a máta mohou v džemu zůstat, ale hřebíček a skořici bude potřeba odstranit. Snáze to uděláte, když je ponoříte do sirupu zabalené v čisté gáze.