Foto: z otevřených zdrojů
Téměř všechny hyperpalatilní potraviny jsou kombinací sacharidů a tuků.
Každý, kdo chce zhubnout, musí vědět to nejdůležitější, že tělesná hmotnost závisí na celkovém množství jídla. Jaké potraviny byste měli omezit, pokud chcete zhubnout, říká RBC-Ukraine s odkazem na příspěvek trenéra a odborníka na výživu Viktora Mandzyaka na Facebooku.
Které potraviny je třeba omezit?
Mluvíme o tucích. Tučná jídla jsou samozřejmě mnohem kaloričtější než ta s malým obsahem tuku.
„Sýr z kyselého mléka vyrobený z 9 % tuku je dvakrát kaloričtější než jeho nízkotučný bratr Mramorované tučné maso je 2,5krát kaloričtější než libové telecí maso. Čistý tuk (máslo) je více než dvakrát kaloričtější než čistý sacharid (cukr). “ napsal odborník.
Podle Victora si naše tělo ukládá tukové zásoby, protože obsahuje energii.
„Proto je v kilogramu másla 9 000 kalorií, zatímco v kilogramu cukru jsou tuky více než dvakrát kaloričtější než sacharidy, a to hodně ovlivňuje hubnutí,“ řekl odborník na výživu.
Victor uvedl příklad, že v ikonickém experimentu z roku 1995 se ukázal jasný vzorec: čím více tuku produkt obsahuje, tím méně je uspokojivý.
„Téměř všechna hyperchutná jídla jsou kombinací sacharidů s tukem: burger, hranolky, chipsy. Nejchutnější sladkosti nejsou cukr, ale cukr s tukem: čokoláda, vafle, zmrzlina, dorty – to všechno jsou cukr a tuk. A když snížíme spotřebu tuků, nemůžeme takové jídlo ignorovat, jsme nuceni je omezit,“ řekl Mandziak.
Lze z toho vyvodit závěry, že tuky není třeba úplně vylučovat ze stravy, stačí je omezit, pokud chcete zhubnout. Existují zdravé tuky, například tučná rostlinná strava (avokádo, ořechy, semínka), tučné mořské ryby.