K receptu
Hrušková povidla nesmí chybět na dlouhé zimní večery a oduševnělé čajové dýchánky. Stane se důležitou surovinou pro domácí pečení a výborným partnerem na palačinky a lívance, tvarohové koláče a kastrol. Dezert je středně sladký a velmi hustý. Chcete-li vyrobit hruškový džem na zimu, vyberte si jakoukoli odrůdu hrušek, která roste na vaší zahradě. U receptu vůbec nezáleží na tom, jaké jsou samotné plody: malé nebo velké, husté nebo měkké. V závislosti na druhu ovoce může mít džem jantarovou nebo světle žlutou barvu. Ale v každém případě – velmi chutné a aromatické. S dezertem nemusíte čekat do zimy. Alespoň jednu zavařovací sklenici jistě ochutnáte na rodinném čajovém dýchánku.
Složitost: snadno Kalorie: 747,77 kcal/porce porce: 4 Vaření: 3 hodiny Použitý: 2,24 g/1,42 g/188,01PrázdnýDětské menuINGREDIENCE NA 4 porcehrušky – 1,7 kg cukru – 550 glymon – 0,5 ks skořice – 7 lískových ořechů – 1 ks. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Všechny suroviny připravte podle seznamu. Hrušky důkladně opláchněte, oloupejte a zbavte jádřinců a semínek. Dužinu nakrájejte na malé kostičky nebo plátky.
Krok 2
Pomeranč také důkladně opláchněte a osušte ručníkem. Odstraňte kůru z citrusů pomocí jemného struhadla. Vymačkejte šťávu z půlky citronu. Budete potřebovat 50 ml.
Krok 3
Do velkého kastrolu nalijte 50 ml vody, přidejte připravené hrušky a na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut. Hrušky by měly změknout.
Krok 4
Odstraňte pánev ze sporáku a nakrájejte ovoce pomocí mixéru. Měli byste získat homogenní hmotu bez hrudek. Pokud nemáte mixér, propasírujte hrušky přes síto.
Krok 5
Pánev vrátíme na sporák, do pyré přidáme cukr a provaříme. Vařte na mírném ohni a neustále míchejte, aby se marmeláda nepřipálila.
Krok 6
Džem vaříme asi 35-50 minut. Několik minut před tím, než bude hotové, přidejte pomerančovou kůru, citronovou šťávu a skořici a promíchejte. Džem nalijte do připravených sterilních sklenic a uzavřete víčky.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
V tomto receptu nevynechejte citron. Citrus dodává hruškovým džemům nejen svěžest a příjemnou vůni, reguluje kyselost a působí také jako konzervant při přípravě na zimu.
MIMOCHODEM
Připravenost hruškového džemu můžete zkontrolovat takto: kápněte pár kapek na talíř. Pokud se neroztečou a udrží tvar, je džem hotový. Myslete na to, že chladnutím ještě více zhoustne.