Site icon Wellness Way Česká republika

Vyhlášený džem z brusinek a jablek

K receptu

Červené bobule a jablka jsou nejtradičnější kombinací produktů pro severoruskou kuchyni. Brusinky nebo brusinky – obě bobule dozrávají koncem léta nebo začátkem podzimu – se sbírají ručně v lese, nelze je pěstovat. Přestože Američané vyšlechtili odrůdu bobulí nazývanou „zahradní brusinky“, jsou spíše křížencem brusinek a brusinek, velkých hustých bobulí, mnohem méně kyselých než naše divoké brusinky. Náš brusinkový džem s jablky však lze vyrobit z jakéhokoli druhu brusinek a také z brusinek. Jen nezapomeňte vytřídit bobule – jinak zřejmě listy a větvičky často pocházejí z lesa a v džemu nebudou vypadat moc dobře.

Složitost: snadno Kalorie: 5278,50 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina Použitý: 7,95 g/5,20 g/1311,90MixérVařeníruská kuchyněDezertVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 2 PORCE600 g mražených nebo čerstvých brusinek 600 g jablek Semirenko nebo Granny Smith 1,2 kg cukru, nejlépe jemného 1 tyčinka skořice Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Brusinky roztřiďte, odstraňte stonky a listy. Vytříděné bobule nasypeme do zavařovací mísy nebo širokého kastrolu/kastrůlku se silným dnem, zalijeme pitnou vodou a ponorným mixérem rozmixujeme tak, aby zbyly malé kousky.

Krok 2

Umístěte pánev/pánev/kastrůl na vysokou teplotu, přiveďte k varu, přidejte cukr. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile se vaří, začněte sbírat pěnu. Snižte teplotu na střední. Jablka oloupeme a zbavíme jádřince. Dužninu nakrájejte na kostičky 1–1,5 cm přidejte k brusinkám.

Krok 3

K jablkům přidejte nalámanou tyčinku skořice a vařte 25–30 minut. Vyjměte kousky skořice. Horký džem přendejte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a ochlaďte dnem nahoru.

Exit mobile version