Vyrobte si doma luxusní džem z dřínů bez jediné pecky!

K receptu

Dřínový džem bez pecek byste měli alespoň jednou vyzkoušet, abyste si ho jednou provždy zamilovali. Toto bobule je velmi zdravé a chutné a během tepelného zpracování prakticky neztrácí své vlastnosti. Dřín zraje 5–6 měsíců, takže chuť džemu závisí na kvalitě ovoce. Předpokládá se, že nejchutnější dezert pochází z bobulí, které spadly na zem a ležely tam celou noc. Ještě lepší, když je zasáhne první mráz. Pokud vám na zahradě dřín neroste, pak si vyberte zahradní ovoce na trhu: na rozdíl od divokých jsou větší a šťavnatější. Je nutné přidat vodu, protože bobule téměř nepustí šťávu. Džem se obvykle vyrábí se semeny, protože obsahují mnoho užitečných látek. Doporučujeme je však odstranit a vytvořit homogenní pyré, které lze bez obav namazat na chleba nebo přidat do pečiva. I když, můžete jíst i ze zavařovací sklenice lžičkou.

Složitost: snadno Kalorie: 146,33 kcal/porce porce: 30 Vaření: 1 hodina Použitý: 0,69 g/0,02 g/36,19VařeníDezertVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 30 PORCÍdřín – 2 kg cukru – 850 g vody – 500 ml skořice – 15 guanilového cukru – 20 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Roztřiďte bobule od zbytků a větviček a poté je vložte do cedníku. Odstraňte poškozené. Důkladně omyjte studenou tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty a prach.

Krok 2

Nasypte bobule do jakékoli nádoby na vaření, přidejte vodu (500 ml) a vařte. Snižte teplotu a vařte na velmi nízkém plameni asi 8-10 minut. Dřín začne praskat a vařit. Mírně ochlaďte.

Krok 3

Po malých porcích položte bobule na síto a rozdrťte, odstraňte semínka a oloupejte. Získáte homogenní bobulovou kaši. Žádný dort není potřeba. Pyré vraťte do nádoby, ve které se bobule vařily.

Krok 4

Přidejte cukr a vraťte na hořák. Přivedeme k varu, přidáme skořici a dále vaříme za občasného míchání džemu vařečkou asi 20 minut. Připravenost lze určit tímto způsobem: kápněte trochu džemu na talíř. Pokud se nerozšíří, pak je obrobek připraven.

Krok 5

Do dřínového pyré přidejte vanilkový cukr a dále vařte na mírném ohni asi 5-7 minut. Horký džem rozdělte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky.

Krok 6

Sklenice otočte dnem vzhůru, zabalte je do deky nebo přikrývky a nechte je, dokud úplně nevychladnou. Poté džem skladujte na chladném a tmavém místě ne déle než rok.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Dřín je spíše kyselá bobule, proto je lepší přidat do džemu více cukru. Pokud se příprava ukáže jako kyselá, lze ji použít jako omáčku k masitým pokrmům.

MIMOCHODEM

Dort, který zbyl po dřínu, lze použít. Uvařte si z něj třeba kompot. Semena obsahují velké množství olejů, které posilují imunitní systém a působí protizánětlivě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika