K receptu
Gazpacho ze zelených rajčat zní přinejmenším zajímavě. Zelená – jsou to opravdu ty stejné nezralé ze „země stálezelených rajčat“? Ty, které horlivé hospodyňky rády nakládají na zimu, aby nepřišly nazmar? Ne a zase ne! Pokud jste někde na internetu viděli recept na gazpacho z nezralých zelených rajčat, nenechte se zmást! Je to nejen bez chuti, ale také nezdravé. Nezralá rajčata obsahují solanin, toxickou látku, za kterou vám vaše tělo nepoděkuje. A abychom se ho co nejvíce zbavili, je potřeba buď tepelná úprava, nebo dlouhodobé namáčení. No, opravdu, co je to za gazpacho… Gazpacho připravíme ze správných zelených rajčat – těch odrůd, které si při zrání zachovají zářivě zelenou barvu. Zvídaví zahradníci už dávno znají jejich výmluvná jména: „malachitová krabice“, „irský likér“, „zelený mlsoun“, „zebra pižmová“, „jantarová komnata“… A jaká je hodnota „rebelské stíhačky BT-16“ „sám! Pokud však nemáte po ruce nebo na zahradě zralé a voňavé zelené „zebry“, „kryptonity“ a „bojovníky“, můžete použít zeleninový physalis nebo tomatillo. taky ne? Nahraďte zelená rajčata v receptu červenými a vše půjde. Je důležité pochopit, že gazpacho má nespočet variant. Některé ingredience lze nahradit jinými a poměry lze upravit podle vaší chuti.
Složitost: snadno Kalorie: 216,67 kcal/porce porce: 5 Vaření: 25 min Přidat. čas: 1 hodina Použitý: 3,62 g/16,41 g/13,96MixérŠpanělská kuchyněVečeřePolévkaVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 5 PORCÍZralá zelená rajčata 800 gZelená paprika 200 gOkurka 200 gAvokádo 1 ks. 100 gCibule 60 gČesnek 3 hřebíček(y)Vápno 1 kusČerstvé bylinky (bazalka, petržel, máta, estragon) 30 gExtra panenský olivový olej 3 polévkové lžíce.Sherry nebo vinný ocet 1 polévková lžíce.Kmín 0,5 lžičkyZelené chilli podle chuti Sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Chcete-li rajčata oloupat, vyřízněte stonky a na opačné straně udělejte na slupce řezy ve tvaru kříže. Rajčata ponořte do hrnce s vroucí vodou na 10 až 20 sekund a rychle přendejte do misky s ledovou vodou.
Krok 2
Vyjměte rajčata z misky s vodou a odstraňte slupky. Zda odstranit semínka nebo ne, je věcí vkusu. Je to jednodušší takto: rajčata rozřízněte příčně napůl a nožem nebo koncem čajové lžičky vyškrábněte semínka mezi přepážkami.
Krok 3
Rajčata, okurky, papriky a chilli nakrájíme na libovolné kousky, cibuli a česnek nasekáme. Zeleninu rozmixujte na pyré mixérem, dokud nebude v páře. Můžete to udělat v míse mixéru po částech a poté přenést do hrnce a použít ponorný mixér.
Krok 4
Zeleninu nakrájejte nadrobno. Semínka kmínu dobře rozdrťte v hmoždíři a paličkou. Do zeleninového pyré přidejte nasekané bylinky, kmín a sůl a znovu promíchejte.
Krok 5
Do zeleninové směsi přidejte olivový olej a sherry ocet. Z limetky vymačkáme šťávu. Dobře promíchejte. Ochutnejte a upravte množství soli a octa podle chuti.
Krok 6
Zelené gazpacho dejte do lednice alespoň na 1-2 hodiny. To je nutné, aby polévka nejen dobře vychladla, ale také vyluhovala. Mimochodem, druhý den bude chutnat ještě lépe. Gazpacho podávejte ve sklenicích nebo miskách, s oblohou z čerstvých bylinek a jemně nakrájenou zeleninou.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Je zvykem podávat gazpacho s česnekovými krutony z bílého chleba. Snadno se připravují: bochník nakrájejte na silné plátky, odstraňte kůrky. Chleba potřeme nasekaným česnekem a solí, pokapeme olivovým olejem, nakrájíme na kostičky a opečeme na suché pánvi tak, aby zvenku křupalo a uvnitř zůstalo měkké.
MIMOCHODEM
Pokud chcete, aby gazpacho ze zelených rajčat získalo sytou malachitovou barvu, přidejte do mixéru velkou hrst listů špenátu. Dodá nejen barvu, ale také další vitamíny a hustší konzistenci.