K receptu Obtížnost: průměrný Kalorie: 109,03 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 hodina Použitý: 3,68 g/3,69 g/15,64MořeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍsladká paprika – 800 g rajčatové šťávy – 1 cibule – 2-3 cibule mrkev – 10 ks petržel – svazek koriandru – svazek česneku – 4 stroužky bobkový list – 1-2 ks zrnka černého pepře – 6 hrášek čerstvá feferonka – 0,5 lusků rostlinný olej – 2 polévkové lžíce l.sůl – 50 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Pro zavařování jsou nejvhodnější sladké papriky s tenkými stěnami. Zralé, neporušené papriky důkladně omyjte, odřízněte vršek a stopku a odstraňte semínka. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu. Papriky v ní ponořte na 3 minuty, poté sceďte v cedníku a položte řezem dolů na papírové ubrousky.
Krok 2
Cibuli a mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno. Petržel a koriandr omyjte, osušte papírovými utěrkami, zeleninu nasekejte nadrobno.
Krok 3
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Smažte cibuli a mrkev po dobu 3 minut. Přidejte česnek, bylinky, sůl podle chuti, promíchejte a vařte odkryté další 3 minuty. Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená. Vzniklou náplní naplňte papriky pomocí polévkové lžíce. Měl by být položen docela těsně, v jedné rovině s okraji paprik.
Krok 4
Takto připravené papriky vložte do sterilizované sklenice. Sklenice pro domácí zavařování by měly být připraveny předem. Musí se důkladně umýt, poté zevnitř polit vroucí vodou a položit dnem vzhůru na suchý čistý ručník.
Krok 5
Feferonku omyjeme, zbavíme stopky a semínek, nakrájíme na malé kousky. Nalijte rajčatovou šťávu do hrnce. Přidejte bobkový list, feferonku, kuličky černého pepře a sůl. Umístěte na vysokou teplotu a přiveďte k varu.
Krok 6
Vroucí rajčatovou šťávu nalijte přes jemné sítko do sklenice s paprikami. Nádobu zakryjte víkem a vložte na 30 minut do hrnce s vroucí vodou. Poté pevně uzavřete, vychlaďte při pokojové teplotě a uložte. Papriky budou hotové za týden.