Zimní pokušení: Lečo s mrkví

K receptu

Vaření lečo s mrkví na zimu je prostě nutné a to z několika důvodů. Za prvé, pokud tomuto procesu v létě zabere hodinu a půl, budete mít v chladném období vždy vynikající doplněk k masu, drůbeži nebo rybám. Za druhé, lecho s mrkví lze rozemlít v mixéru a získat vynikající omáčku pro stejná proteinová jídla. Za třetí, budete mít ve svém arzenálu vynikající občerstvení pro všechny příležitosti. Dokonce i na Nový rok! A co je obzvláště cenné v předvečer tohoto svátku, lecho s mrkví nevyžaduje čas na přípravu: stačí otevřít sklenici a dát její obsah do salátové mísy.

Složitost: snadno porce: 1 Vaření: 1 hodina 30 minutPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCImrkev – 1 kg středně velkých rajčat – 3 kg rostlinného oleje (nejlépe olivového) – 200 ml cukru – 150 g červeného vinného octa – 0,25 šálku soli – 2 polévkové lžíce. l.paprika – 2 kg Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si suroviny na lečo na zimu. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Papriky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Dužinu nasekejte na široké proužky.

Krok 2

Rajčata omyjeme na lečo a necháme 1 minutu. do vroucí vody, poté sceďte v cedníku a propláchněte studenou vodou. Z rajčat odstraňte slupky. Dužinu rozemelte na pyré.

Krok 3

Do velkého hrnce dejte rajčatový protlak a nastrouhanou mrkev. Přiveďte k varu, přidejte máslo, cukr a sůl. Dobře promíchejte a na středním plameni za občasného míchání vařte 30 minut.

Krok 4

Do pánve se zeleninou přidejte nakrájenou papriku. Pečlivě promícháme a lečo vaříme na mírném ohni 20 minut. Občas promíchejte, aby se zelenina nepřipálila.

Krok 5

Do pánve s lečem nalijte ocet a promíchejte lžící. Odstraňte z tepla. Horké lečo s mrkví vložte do suchých sterilizovaných sklenic a zakryjte víčky (nesrolujte!).

Krok 6

Vařte vodu ve velké nádobě. Sklenice s lečo opatrně vložte dovnitř a sterilujte 5 minut. Sklenice s lečo přemístěte na stůl, přikryjte přikrývkou a nechte 24 hodin uchovat na chladném místě.

UŽITEČNÉ RADY

Česnek pomůže dát lečo s mrkví jasnější chuť. Chcete-li to provést, oloupejte několik velkých hřebíčků, rozdrťte je plochou stranou nože, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s paprikou 20 minut před tím, než bude pokrm hotový.

MIMOCHODEM

Lečo s mrkví na zimu lze připravit nejen s octem z červeného vína, ale také s balzamikem nebo jablečným octem. Jako poslední možnost můžete použít běžnou 6% stolní vodu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika