K receptu
Marinované lilky chutnají trochu jako houby. Proto, pokud jste se najednou nikdy nedostali do lesa na „tichý lov“, klidně si kupte „modré“ a uvařte si je podle našeho receptu. Koření, které se zde používá, je zcela tradiční, které pravděpodobně najdeme v kuchyňské skříni každé hospodyňky: nové koření a černý pepř, bobkový list, hřebíček, semena kopru. K lilkům přidáme i chilli papričku: předkrm bude pikantnější. Lilky nakládané na zimu se velmi snadno připravují, takže i když nemáte dlouholeté zkušenosti s konzervováním, klidně se pusťte do práce a nepochybujte o vynikajícím výsledku.
Složitost: snadno Kalorie: 396,88 kcal/porce porce: 4 Vaření: 45 min Použitý: 4,52 g/18,33 g/53,21PrázdnýSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcemalé mladé lilky – 1 kg pohanková cibule – 300 g česnek – 4 stroužky malá chilli paprička – 1 ks bobkový list – 4 ks zrnka černého pepře – 12 ks hrášek z nového koření – 4 ks hřebíček – 4 ks sušená semena kopru – 2 polévkové lžíce . l.sůl Pro marinádu na 2 litry vody:sůl – 2 polévkové lžíce. l.cukr – 5-6 polévkových lžic. l. rostlinný olej – 4 polévkové lžíce. l.jablečný ocet – 200 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si lilky. Ovoce omyjeme a podélně rozpůlíme. Poté nakrájíme na plátky. Dáme do mísy a pořádně dochutíme solí. Promíchejte a nechte 20 minut.
Krok 2
Sklenice sterilizujte jakýmkoli způsobem. Poté osušte a rozdělte veškeré koření uvedené v receptu (bobkový list, kuličky pepře, hřebíček a semena kopru).
Krok 3
Na marinádu přiveďte ve velkém hrnci k varu vodu se solí a cukrem. Nalijte rostlinný olej, jablečný ocet a vařte 1 minutu na vysoké teplotě. Marinádu ochutnejte a v případě potřeby přidejte ještě trochu soli nebo cukru.
Krok 4
Lilky opláchněte pod tekoucí vodou a vymačkejte. Přendejte do marinády a přiveďte k varu. Vařte 5 minut na středním plameni. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Chilli papričku nakrájíme na kolečka.
Krok 5
Do lilkové marinády přidejte cibuli a papriku. Vařte 1 minutu a stáhněte z ohně. Scedíme v cedníku a sbíráme marinádu. Česnek oloupeme. Každý hřebíček nakrájíme na tenké plátky. Vložte do připravených sklenic.
Krok 6
Lilek s cibulí a paprikou rozdělíme do sklenic s kořením a česnekem. Marinádu přiveďte k varu. Nalijte ji na zeleninu ve sklenicích. Srolujte víčka a otočte je na složené ručníky. Necháme úplně vychladnout.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Před podáváním vyjměte lilky, naložené na zimu, ze sklenice na talíř a bohatě posypte nasekanými bylinkami podle chuti. Ideální je petržel, kopr a koriandr.
MIMOCHODEM
Vařte lilky v marinádě několik minut podle pokynů v receptu, aby si zelenina zachovala svůj tvar a pěknou pružnou strukturu. Totéž platí pro cibuli a papriku: měly by zůstat šťavnaté a křupavé.