6 fantastických receptů na cuketové lodičky: Mleté maso, sýr, rajčata a další možnosti, které si zaslouží vaši přípravu

Cuketové lodičky: 6 receptů s mletým masem, sýrem, rajčaty – možnosti, které stojí za to připravit

Cuketa je dobrá v jakékoli podobě – smažená, dušená nebo smažená. Ale „lodě“ s různými náplněmi – masem, houbami, sýrem, tvarohem atd. – jsou považovány za obzvláště chutné a chutné. Nyní vám řekneme, jak upéct mladou cuketu s náplní a co s ní podávat.

O čem si povíme v článku:Trochu historieProč jsou cukety tak oblíbené?Cuketové lodičky – jak vařit?S čím podávat cuketové lodičky?Plněné cuketové lodičky s kuřecím masemCuketové lodičky s rajčaty a sýremZapečené cuketové lodičky v troubě s rajčaty, tvarohem a ořechyCuketové lodičky v troubě plněné se slaninou , sýrem a krutony Plněné cuketové lodičky s hovězím masem a rýží Houbová plněná cuketa s česnekovým jogurtem

Trochu historie

Cuketa přišla do Evropy a poté do Ruska z Nového světa, přesněji z Mexika. Po dlouhou dobu se tato rostlina pěstovala v botanických zahradách a byla považována za okrasnou a začala se jíst až v 18. století. Cuketa se objevila jako výsledek práce italských chovatelů, takže můžeme s jistotou říci, že každá cuketa je cuketa, ale ne každá cuketa je cuketa.

Mimochodem, cuketa vděčí za část své popularity italské herečce Sophii Loren, která je fanynkou cuketové diety. Předpokládá se, že za měsíc můžete zhubnout 3 až 6 kg hmotnosti tím, že sníte až 2 kg cukety nebo cukety denně.

Proč jsou cukety tak oblíbené?

Cuketa chutná skvěle s různými pokrmy a je nízkokalorická.
Cuketa chutná skvěle s řadou jídel a má nízký obsah kalorií (Shutterstock/FOTODOM)

V moderním světě obliba cukety každým rokem roste. Za jejich hlavní přednost je považován nízký obsah kalorií – pouze 20 kcal na 100 g. Cuketa navíc nemá svou vlastní výraznou chuť, takže se hodí k většině potravin a nasává jejich vůně jako houba.

Zvláště ceněné jsou mladé cukety, tzv. zelené, o hmotnosti od 200 do 350 g a délce až 20 cm. Jejich dužina je velmi jemná a šťavnatá, semena se ještě nevytvořila. Z těchto plodů se získávají krásné a velkolepé squashové „lodě“. Navíc je můžete vařit s čímkoli – masem, drůbeží, rybami, obilovinami, zeleninou, mléčnými výrobky a ovocem. Těžko ani říct, k čemu se cuketa nehodí! Využije se tedy vše, co vyrostlo v záhonech nebo se našlo v lednici.

Cuketové lodě: jak vařit

Cuketové lodičky lze nacpat čímkoli, například bulgurem, sezónní zeleninou a sýrem
Cuketové lodičky lze naplnit čímkoli, např. bulgurem, sezónní zeleninou a sýrem (Shutterstock/FOTODOM)

Cuketové lodičky se připravují celkem rychle a nevyžadují žádné speciální dovednosti. Zeleninu stačí dobře omýt, osušit, podélně rozpůlit a odstranit jádřinec. Je velmi vhodné to provést pomocí speciálního nože s čepelí ve tvaru smyčky a oboustranným ostřením. Pokud takové zařízení nemáte, postačí obyčejná lžíce. Ve středu cukety udělejte několik zářezů ve tvaru kříže – mnohem snáze tak vyčistíte jádro.

Jednou z nejoblíbenějších náplní do cuketových lodiček je mleté ​​maso – vepřové a hovězí, dále kuřecí nebo ještě dietnější krůtí maso. Pro šťavnatost přidejte cibuli, mrkev, celer, kostky čerstvých rajčat nebo jinou zeleninu. Používejte koření, které se hodí ke konkrétnímu druhu masa a pro větší zasycení přidejte do mletého masa rýži, bulgur nebo kroupy.

Další jistou náplní do cuketových lodiček jsou houby. Můžete si vzít lesní, jakékoliv pěstované, například žampiony, shiitake, nebo exotičtější muer či enoki. Houby se musí nejprve nakrájet a osmažit, přidat jemně nakrájenou cibuli nebo jinou zeleninu podle chuti. Skvěle zde funguje i slanina, smetana nebo bílá bešamelová omáčka, která po upečení dodá chutnou zlatohnědou kůrčičku.

Chcete si vyrobit vegetariánské cuketové lodičky? Jako základ pak použijte bulgur a sezónní zeleninu. Při pečení bude cereálie nasáklá šťávou a bude velmi chutná. Mimochodem, toto jídlo milují především v Turecku, vaří ho tam nejen s bulgurem, ale také s kuskusem, rýží a čočkou. Pro větší zasycení můžete do mletého masa přidat kousek másla nebo jakýkoli nakládaný sýr – tato varianta samozřejmě není úplně vegetariánská, ale velmi chutná.

Jako náplň do cuketových lodiček lze použít i jakékoli drobné těstoviny, jako je orzo nebo nudle. Zní to trochu zvláštně, ale v Itálii jsou těstoviny s cuketou považovány za velmi chutné jídlo. Těstoviny uvařte al dente a poté je spojte s nakrájenými rajčaty, sladkou paprikou, zeleným hráškem, smetanou, sýrem nebo vařeným kuřecím masem – mleté ​​maso je hotové, můžete ho nacpat do cuketových lodiček.

Zkuste také vyrobit plněné cuketové lodičky s tvarohovou náplní. Nejlépe se zde osvědčuje obilný nebo nízkotučný farmářský tvaroh. Smíchejte ji s nasekaným česnekem, čerstvými bylinkami, ořechy nebo semínky. Přidat můžete i sušená rajčata, najemno nakrájený celer nebo avokádo. Připravené lodičky osolíme, potřeme olejem a pečeme v předehřáté na 180200°C trouba doslova 810 minut, dokud nebudou lehce opečené, ale stále křupavé. Poté vychladíme a teprve poté je naplníme mletým tvarohem a podáváme jako svačinu.

Určitě byste měli vyzkoušet jiné náplně:

• Drcená vařená nebo uzená kuřecí prsa + hustá rajčatová omáčka nebo salsa + smetanový sýr + čedar pro zlatohnědou kůrčičku

• Trhané pečené vepřové maso + koriandr + červená sladká cibule

• Vejce natvrdo + křupavá slanina + hrubá bramborová kaše ve venkovském stylu

• Opečené mleté ​​maso + sýr + celer, nakrájené na malé kostičky + salsa

• Tuňák v konzervě + dužina z cukety + měkký sýr + zelený hrášek

• Kuskus + drcené olivy + sušená rajčata

• Jáhlová kaše + dušené lilky + rajčata + koriandr

Mimochodem, abyste získali chutnou zlatavou kůrku, posypte cuketové lodičky sýrem nebo potřete bešamelovou omáčkou a poté je dejte na pár minut pod gril. Je ještě jedna možnost – posypat drobenkou, pokapat olejem a upéct.

S čím cuketové lodičky podávat?

Plněné cuketové lodičky lze podávat jako samostatné jídlo. Pokud si však chcete udělat oběd nebo večeři více zasytí, doplňte je čerstvým zeleninovým salátem, krutony nebo toastem. Velmi užitečné budou i pečené nové brambory, vařená rýže, grilovaná zelenina a nějaká oblíbená omáčka.

Plněné cuketové lodičky s kuřecím masem

Mladou cuketu můžete nacpat čímkoli – masem, rybami, zeleninou, tvarohem atp. Náš recept je poměrně jednoduchý a nevyžaduje drahé přísady. Budete potřebovat jen mleté ​​kuře a nejběžnější zeleninu, tu, která je vždy v lednici.

Plněné cuketové lodičky s kuřecím masem
Plněné cuketové lodičky s kuřecím masem (Nakladatelství Gastronom LLC)

Vaření 1 hodina

4 porce

K přípravě potřebujete:

• malá mladá cuketa – 4 ks. (600 g)

• mleté ​​kuřecí maso – 400 g

• rajčata – 2 ks. (250 g)

• mrkev – 1 ks. (100 g)

• vejce C0 – 1 ks.

• rostlinný olej – 2 polévkové lžíce. l. + ještě trochu na vymaštění pánve

• krupice – 2 polévkové lžíce. l.

• česnek – 2 stroužky (10 g)

• chmel-suneli – 1 lžička.

• sůl

• čerstvě mletý černý pepř

1. Troubu předehřejte na 160°C. Zapékací mísu vyložte pečicím papírem. Připravenou cuketu podélně rozpůlíme. Malou ostrohrannou lžičkou opatrně vydlabejte dužinu a ponechte 1 cm silnou stranu.

2. Dužinu z cukety nakrájíme nadrobno a vnitřek „lodítek“ lehce osolíme. Mrkev nastrouháme a česnek protlačíme lisem.

3. Smažte nakrájenou dužinu cukety spolu s mrkví na středním ohni v malém množství rostlinného oleje, 5-7 minut. Přidejte česnek, promíchejte a přendejte do mísy.

4. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte mleté ​​kuřecí maso a krupici. Dochuťte solí, pepřem a chmelem suneli, důkladně promíchejte.

5. Rajčata nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 cm Pečicí papír ve formě lehce potřete rostlinným olejem. Uspořádejte rajčata, osolte a opepřete.

6. Cuketové lodičky naplňte náplní, lehce ji zhutněte a vložte do kopečku. Lodičky položte na rajčata a pečte v horní části trouby asi 25-30 minut. Podáváme se zeleným salátem a omáčkou dle chuti.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Místo suneli chmele můžete použít provensálské nebo italské bylinky. Vaše lodě tak budou připraveny ve středomořském stylu.

MIMOCHODEM

Jemně nakrájená sladká paprika, řapíkatý celer apod. mohou být výborným doplňkem k mletému masu. Hlavní je přidat je velmi málo, aby byla chuť pokrmu vyvážená.

Cuketové lodičky s rajčaty a sýrem

Cuketa a rajče jsou opravdu špičková, win-win kombinace. A když k tomu přidáte smetanový sýr a kousky opečené slaniny, přiběhnou ke stolu dospělí i děti i bez pozvání. Ověřeno.

Cuketové lodičky s rajčaty a sýrem
Cuketové lodičky s rajčaty a sýrem

Doba vaření: 55 minut

4 porce

K přípravě potřebujete:

• mladá cuketa – 3 ks.

• malá zralá masitá rajčata – 2–3 ks.

• smetanový sýr (nebo jakýkoli sýr, který se dobře rozpouští) – 150–200 g

• feferonka červená – 1 ks.

• slanina – 80 g

• červený vinný ocet – 2 polévkové lžíce. l.

• zelená cibule – 2-3 peří

• olivový olej

• sůl

• čerstvě mletý černý pepř

1. Troubu předehřejte na 170°C. Slaninu nakrájíme na kousky a opečeme na suché pánvi do lehkého zhnědnutí. Přeneste na papírovou utěrku.

2. Rajčata nakrájíme na plátky. Cuketu rozkrojte napůl a pomocí lžíce nebo nože odstraňte střed. Papriku a zelenou cibulku nakrájíme nadrobno.

3. Vnitřek připravené cukety osolíme, opepříme, potřeme olejem ze všech stran. Sýr smícháme se slaninou, cibulí a pepřem. Podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř.

4. Cuketu naplníme, vložíme do zapékací mísy, poklademe hrnky s rajčaty a vložíme do předehřáté trouby.

5. Cuketu se sýrem a rajčaty pečeme asi 30–40 minut. Hotové lodičky nakrájejte příčně nebo diagonálně na kusy. Sloužit.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Na cuketu zapečenou se sýrem a rajčaty v troubě potřebujete malé, silné, mladé plody s nezralými semínky. Vhodné jsou i mladé cukety.

MIMOCHODEM

Zkuste toto jídlo připravit na italský způsob. Vezměte mozzarellu a parmazán, k připravené cuketě během marinování přidejte oregano a bazalku.

Cuketové lodičky pečené v troubě s rajčaty, tvarohem a ořechy

Plněné cuketové lodičky jsou jednoduché, ale chutné letní jídlo. Náplň zde může být jakákoliv – poslouží cokoli, co dozrálo na zahradě. Zkuste přidat třeba rajčata, papriky a dobrý venkovský tvaroh. A se zlatohnědou kůrou sušenek a piniových oříšků bude jídlo obzvláště krásné a chutné.

Cuketové lodičky pečené v troubě s rajčaty, tvarohem a ořechy
Cuketové lodičky pečené v troubě s rajčaty, tvarohem a ořechy (Shutterstock/FOTODOM)

Vaření 1 hodina

4 porce

K přípravě potřebujete:

• malá cuketa – 4 ks.

• malá sladká rajčata – 4 ks.

• dobrý nízkotučný tvaroh – 130 g

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika