K receptu
Domácí rajčatová šťáva s dužinou dá náskok každé koupené v obchodě – jak chutí, tak výhodami. Což není vůbec překvapivé, protože v tomto případě si můžete vybrat ta nejzralejší, nejšťavnatější, nejsladší rajčata a samozřejmě nepřidávat nic navíc. Jak udělat šťávu? Velmi jednoduché! Nejprve je třeba rajčata nasekat, trochu povařit a protřít sítem. Vzniklou šťávu pak dochutíme a provaříme. Pak to nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Všechny podrobnosti najdete v našem receptu, podle kterého můžete získat lahodnou rajčatovou šťávu a naprosto přírodní.
Složitost: průměrný Kalorie: 87,38 kcal/porce porce: 8 Vaření: 1 hodina Použitý: 3,44 g/0,63 g/17,79PrázdnýPitíVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 8 PORCÍzralá šťavnatá rajčata – 2,5 kg sůl – 1 polévková lžíce. l.cukr – 2 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si sklenice a víčka na rajčatovou šťávu. Důkladně je omyjte jedlou sodou a opláchněte. Sterilizujte v troubě nebo mikrovlnné troubě (10 minut). Nechte zcela zaschnout.
Krok 2
Rajčata omyjeme a osušíme. Odstraňte základy stonků. Ovoce nakrájíme na plátky. Připravte mlýnek na maso instalací jemné mřížky. Rajčata jím propasírujeme do pánve se silným dnem.
Krok 3
Výsledný rajčatový protlak umístěte na vysokou teplotu. Za stálého míchání přivedeme k varu. Pěnu, která se tvoří na povrchu, odstraňte děrovanou lžící.
Krok 4
Snižte teplotu na střední. Rajčatový protlak vaříme 20–25 minut. Odstraňte z ohně a po dávkách ihned sceďte přes jemné kovové síto do čisté pánve.
Krok 5
Vzniklou rajčatovou šťávu opět položte na sporák. Přiveďte k varu na silném ohni. Přidejte sůl a cukr, promíchejte. Vařte na středním plameni 10 minut.
Krok 6
Horkou rajčatovou šťávu nalijte do sterilizovaných sklenic (toto dělejte opatrně, postupně, aby nepraskly) a přiklopte víčky. Vyklopte na utěrku a nechte vychladnout.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Rajčatovou šťávu s dužinou lze použít nejen jako nápoj, ale i jako přísadu při vaření polévky nebo dušení masa v omáčce místo průmyslově vyráběných těstovin nebo omáčky.
MIMOCHODEM
Zajímavé je, že rajčatová šťáva chutná lépe při letu v letadle a mnoho lidí si ji vybírá. Jedna sklenka samozřejmě neuškodí, ale s tímto nápojem byste se neměli nechat unést. Rajčatová šťáva totiž obsahuje hodně sodných solí, které zadržují vodu, a zvyšuje se riziko edému během letu.