Azu v tureckém stylu

K receptu

Krůtí azu je voňavé a chutné jídlo dva v jednom: je to hlavní jídlo i vydatná příloha. Azu je tatarský vynález. Stepní kuchaři ho dělali z hovězího masa, ale kdo nám brání v tom, abychom ho dělali z krůty? Navíc díky ptákovi to půjde snadněji a také to zabere mnohem méně času. Je založen na stejných tradičních surovinách, bez kterých se neobejde ani jeden základní pokrm: brambory, okurky a rajčatový protlak. Pro pikantnost se do hotového pokrmu přidává česnek protlačený lisem a také nasekané bylinky. Azu si tak zachovává svou chuť a nezapomenutelnou podzimní jasnou chuť.

Složitost: snadno Kalorie: 277,43 kcal/porce porce: 8 Vaření: 50 min Použitý: 24,66 g / 8,44 g / 25,92PraženíDušení, chřadnutíTatarská kuchyněVečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 8 PORCÍKrůtí filet – 800 g Brambory – 8 ks Velká mrkev – 1 ks Cibule – 1 ks Rajčata – 3 marinované okurky – 3 ks Rajčatový protlak – 80 g Česnek – 4 stroužky Kuřecí vývar – 450 ml Petržel – 0,5 svazku Rostlinný olej – 40 ml – 10 g mouky – 20 g soli – 3 g mletého černého pepře – 3 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Příprava krůtího základu: Maso opláchněte a osušte papírovou utěrkou. To je nutné, aby se při smažení rovnoměrně prohřívalo, nestřílelo a vytvořila se na něm zlatohnědá kůrka. Poté ji nakrájejte na malé kousky.

Krok 2

Připravte si zeleninu. Brambory oloupeme a nakrájíme na nudličky. Mrkev také oloupejte a nastrouhejte. Oloupejte cibuli a česnek. Nakrájejte cibuli a česnek protlačte lisem. Nakládané okurky nakrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na kostičky.

Krok 3

Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a přidejte krůtí kousky. Smažte na vysoké teplotě po dobu 8-10 minut do zlatohnědé. Uzavře veškerou šťávu uvnitř a krůta bude šťavnatá. Položte na talíř.

Krok 4

Do pánve přidejte cibuli, cukr a smažte 5-8 minut za míchání. Přidejte mrkev a vařte dalších 7 minut. Přidejte mouku a míchejte. To dá základům požadovanou tloušťku.

Krok 5

Přidejte rajčatový protlak a nakrájená rajčata, promíchejte a vařte asi 5 minut. Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Přidáme maso, nakládané okurky, promícháme a dusíme 20 minut. Azu ochutíme solí, mletým černým pepřem a přidáme bobkový list.

Krok 6

Připravte brambory. Na druhé pánvi rozehřejte rostlinný olej, přidejte sůl a zahřejte. Přidejte brambory a opékejte do měkka (asi 20 minut).

Krok 7

Hotové brambory dejte do mísy a promíchejte. Vše společně dusíme dalších 10 minut. Přidejte česnek, jemně nasekanou petrželku a promíchejte. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Nakládané okurky jsou nezbytnou součástí krůty. Je lepší je nenahrazovat, ale v případě potřeby můžete přidat marinované, olivy nebo solené houby.

MIMOCHODEM

K přípravě krůtího základu je nejlepší použít stehenní filet. Je šťavnatější a připomíná spíše hovězí. Pokud však držíte dietu, je prsní filé považováno za lehčí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika