Site icon Wellness Way Česká republika

Boršč, kde čerstvé zelí a brambory hrájí hlavní roli: Lahodná chuť, kterou musíte vyzkoušet!

K receptu

Jak vařit lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami? Každá správná hospodyňka má na tuto otázku svou odpověď, své přístupy a triky. Začněme tím, že bez zelí a brambor není boršč. No, to je, samozřejmě, můžete to vařit i bez nich, třeba s řepnými natěmi místo zelí nebo se šťovíkem, a bude to i chutné, ale stejně se tradiční boršč vaří s čerstvým zelím – ne s kysaným, jo – a s bramborami. Existují hlavní přísady a doplňkové. Celý trik spočívá v těch doplňkových. Někteří budou překvapeni, ale chuť boršče nezávisí na mase, ale na zelenině, koření a bylinkách. Boršč proto bude podle našeho receptu chutnat v jakémkoli vývaru – hovězím, vepřovém, kuřecím, zeleninovém. A když ji uvaříte ve vodě, bude i vegetariánská. Ale na náš boršč použijeme mladé zelí, čerstvá rajčata, plus přidáme zajímavé bylinky ze zahrádky. Jde to bez nich? Může. Recept na boršč dává prostor kreativitě. Ale s našimi přísadami bude boršč neuvěřitelně aromatický, s bohatou a svěží letní chutí.

Složitost: průměrný Kalorie: 134,59 kcal/porce porce: 6 Vaření: 1 hodina 15 minut Přidat. čas: 20 min Použitý: 3,31 g/6,02 g/16,87VařeníVečeřePolévkaINGREDIENCE NA 6 PORCÍVývar nebo voda 2 lŘepa 200 gBrambor 200 gMladé zelí 200 gMrkev 100 gřapíkatý celer 1 kusSladká paprika 100 gKořen petržele 50 gRajčata 300 gCibule 80 gČesnek 2 hřebíček(y)Rostlinný olej 2 polévkové lžíce.Ocet z červeného vína 1 polévková lžíce.Kuličky černého pepře 8 ks.Nové koření hrášek 5 ks.Bobkový list 1 kusLibeček 2 větveEstragon 1 větevSůl Odeslání:Petržel, cibule, kopr Zakysaná smetana Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Krok 1

Červenou řepu opláchněte kartáčem a vařte 45–50 minut. Pokud je řepa mladá, uvaří se rychleji. Horkou řepu přendejte do hrnce se studenou vodou. Řepu lze v zásadě uvařit předem. A pokud jej vaříte bezprostředně před vařením boršče, začněte současně pracovat na dalších ingrediencích.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 2

Krok 2

Připravte si zeleninu. Brambory, mrkev a kořenovou petržel omyjeme a oloupeme. Z cibule odstraňte slupky. Osvoboďte sladkou papriku od stonku, semen a blan.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 3

Krok 3

Cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Brambory nakrájíme na kostičky, zelí nakrájíme. Papriku nakrájíme na tenké proužky, řapíkatý celer a kořenovou petržel na tenké plátky. Veškerou zeleninu uchovávejte odděleně.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 4

Krok 4

Rajčata je lepší oloupat. Tento krok je volitelný, ale je ještě hezčí, když v polévce nejsou žádné zkroucené slupky. Udělejte ve slupce řezy ve tvaru kříže a rajčata vložte na 30 sekund do vroucí vody. Poté přeneste do chladu. Poté bude kůže snadno odstraněna.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 5

Krok 5

Zahřejte pánev s rostlinným olejem a na 2 minuty na ní smažte nakrájenou cibuli. Přidejte nastrouhanou mrkev, poté nakrájený celer a kořenovou petržel. Zeleninu osolte a za stálého míchání opékejte 5–7 minut.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 6

Krok 6

Současně postavte na oheň třílitrový rendlík s vývarem nebo vodou. Obě kuličky pepře rozdrťte v hmoždíři. Když se vaří, vhoďte je do vývaru. Vložte nakrájené brambory do pánve. Vařte na mírném ohni. Po 3-4 minutách přidejte papriku.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 7

Krok 7

Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kostičky a dáme na pánev. Vařte 7–10 minut za míchání. Když jsou brambory v pánvi téměř hotové, přeneste smažení do polévky. Mladé zelí nakrájejte a po dalším provaření přidejte i s bobkovým listem do boršče. Vařte 5 minut.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 8

Krok 8

Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Stroužky česneku rozdrťte plochou stranou nože, oloupejte a nasekejte nadrobno.

Snítky estragonu a libečku opláchneme a osušíme.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 9

Krok 9

Do polévky přidáme řepu, promícháme a přivedeme k varu. Přidejte vinný ocet, vařte 2 minuty. Do boršče přidejte snítky libečku a estragonu a také nasekaný česnek. Promíchejte a vařte další 2-3 minuty.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

Krok 10

Krok 10

Vypněte oheň, přikryjte pánev poklicí a nechte boršč s čerstvým zelím a bramborami 15-20 minut odležet. Snítky estragonu a libečku lze před podáváním vyjmout. Lahodný boršč podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami a zakysanou smetanou.


Lahodný boršč s čerstvým zelím a bramborami ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Mladé zelí na lahodný boršč není vždy po ruce. S běžným zimním čerstvým zelím ale problémy nejsou. Můžete jej snadno použít změnou pořadí přidávání zeleniny do vývaru. Mladé zelí lze uvařit za 5–7 minut, zatímco staré zelí potřebuje 15–20. Proto je lepší ji položit bezprostředně před brambory.

MIMOCHODEM

Čerstvá rajčata v boršči z čerstvého zelí a brambor lze nahradit konzervovanými rajčaty ve vlastní šťávě nebo rajčatovým protlakem. Tradiční a také velmi chutné.

Exit mobile version