Citronový džem s nádechem pampeliškového nektaru

K receptu

Pampeliškový džem se vyrábí v prvních deseti květnových dnech, kdy ještě nejsou žádné jiné bobule a ovoce. Džem se připravuje určitou technologií, která se liší od tradiční. Nejprve se získá odvar z květů, který se po dlouhém louhování svaří s cukrem a citronem. Výsledkem je voňavý džem jantarové barvy – výborný doplněk k rannímu toastu nebo tvarohu.

Složitost: snadno porce: 1 Vaření: 3 hodiny Přidat. čas: 10 hodinPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 1 PORCI400 g květů pampelišky bez stonků (asi 2 litrová sklenice) 800 g cukru 2 citrony Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Na pampeliškovou marmeládu budete potřebovat pouze žluté okvětní lístky bez okvětních lístků, okvětní lístky totiž obsahují mléčnou šťávu, která džem zhořkne. Chcete-li to provést, použijte nůžky k odříznutí okvětních lístků ze zelených sepalů.

Krok 2

Vložte okvětní lístky pampelišky do velké mísy nebo pánve a zalijte vodou. Míchejte, dokud nejsou všechny okvětní lístky navlhčeny vodou. Nechte 2 hodiny louhovat.

Krok 3

Po 2 hodinách sceďte okvětní lístky v cedníku a vložte do čisté pánve. Zalijeme 800 ml vody a zapálíme, přivedeme k varu. Vařte okvětní lístky po dobu 10 minut, poté sundejte pánev z plotny. Nechte 10-12 hodin louhovat.

Krok 4

Jemné síto nebo cedník vyložte dvojitou vrstvou tenká a položte na pánev. Nálev z pampelišky přecedíme, poté sesbíráme konce gázy a okvětní lístky dobře vymačkáme. Už nebudou potřeba.

Krok 5

Pánev s vývarem postavte na oheň, přidejte cukr a přiveďte k varu. Citrony zalijte vroucí vodou a nožem odstraňte tenkou vrstvu kůry. Kůru naneste na párátko, aby se později snáze vyjímala, a vložte ji do pánve.

Krok 6

Pampeliškový džem vařte se sbíráním pěny do zhoustnutí 40–45 minut. Ke konci vymačkejte z citronů šťávu a přidejte do sirupu, vařte dalších 10 minut. Džem ochlaďte a vložte do čistých sklenic a skladujte na tmavém a chladném místě.

UŽITEČNÉ RADY

U pampeliškového džemu je důležité sbírat pouze plně rozevřené květy. Nejvhodnější je to udělat za jasného slunečného dne, kdy jsou květiny otevřené. Nezapomeňte, že květiny musí být suché od rosy nebo deště.

MIMOCHODEM

Barva pampeliškového džemu se během vaření mění. Nelekejte se, že zpočátku bude vývar hnědý, ke konci vaření s cukrem bude džem světle jantarový.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: