K receptu
Cuketovou omáčku můžeme konzumovat ihned nebo ji na zimu uložit do sklenic. Podáváme s restovanou zeleninou nebo grilovaným sýrem.
Složitost: snadno Kalorie: 122,52 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 3 hodiny Použitý: 1,63 g/0,63 g/28,36VařeníOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCE2 kg malé mladé cukety 200 g světlých malých rozinek 2 velké pomeranče 120 ml jablečného octa 100 g hnědého cukru 50 g mořské soli bez jodidu Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Pomeranče omyjte kartáčem a osušte papírovými utěrkami. Kůru odstraňte na tenké proužky (ne struhadlem). Z pomerančů vymačkejte šťávu. Šťávu a kůru smícháme s cukrem, dáme stranou.
Krok 2
Rozinky zalijte asi litrem vroucí vody po dobu 10 minut, poté vložte do síta. Rozinky dejte do misky, přelijte octem a nechte 2 hodiny uležet.
Krok 3
Cuketu nakrájíme na 2 cm kostky a dáme do zavařovací mísy nebo velkého kastrolu. Přidejte rozinky spolu s tekutinou a pomerančovou šťávou s cukrem a kůrou. Míchejte, nechte 1 hodinu.
Krok 4
Umístěte misku na vysokou teplotu, občas promíchejte, přiveďte k varu, snižte teplotu na střední a vařte do zhoustnutí, asi 40 minut.
Krok 5
Horkou omáčku rozdělte do sterilizovaných sklenic, pasterujte 20 minut a uzavřete. Sklenice otočte dnem vzhůru a vychladněte.