Domácí Hamsa v rajčatové omáčce: kulinářský zážitek

K receptu

Hamsa v rajčatech je tradiční pokrm kubánské kuchyně. Jeho příprava nevyžaduje mnoho času ani speciální dovednosti. A kromě ryb obsahuje recept i dostupné produkty. Nejprve budete potřebovat čerstvá rajčata, která našim domácím ančovičkám dodají obzvlášť bohatou chuť a vůni. Mimo sezónu můžete použít rajčatový protlak nebo domácí rajčatovou omáčku, pokud si chcete být jisti kvalitou výsledného produktu. Hamsa se hodí k příloze z brambor nebo rýže, stejně jako k lehkým salátům z čerstvé zeleniny. Toto jídlo lze podávat teplé i studené. Zda to bude teplý předkrm nebo druhý chod je jen na vás. V každém případě se ančovička v rajčeti u vás doma může stát hvězdou vašeho jídelního stolu!

Složitost: snadno Kalorie: 445,95 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Použitý: 34,87 g/31,94 g/4,66Hlavní chodINGREDIENCE NA 4 porceFilet z ančoviček 600 gRajče (rajče) 3 ks.Petržel 3 větveČesnek 4 hřebíček(y)Olivový olej 2 polévkové lžíce.Mletý černý pepř ochutnatSůl ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle a odstraníme slupku. Česnek nakrájíme na tenké plátky.

Hamsa v rajčatech
Hamsa v rajčatech

Krok 2

Z ančoviček odstraňte hlavy a vnitřnosti. Opláchněte a osušte papírovými utěrkami.

Hamsa v rajčatech
Hamsa v rajčatech

Krok 3

Velký pekáč vymažte olejem. Položte rybu, sůl a pepř. Přelijeme rajčaty a posypeme česnekem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 10 minut. Poté teplotu snížíme na 140 °C a vaříme dalších 20 minut. Posypeme petrželkou a podáváme.

Hamsa v rajčatech
Hamsa v rajčatech

MIMOCHODEM

Na 100 g: bílkoviny 16,58 g (20,73 % denní hodnoty) • tuky 7,52 g (8,36 %) • sacharidy 1,61 g (0,96 %) • kcal 143,54 (7,97 %) • sodík 394,09 mg (27,18 %) • cukry celkem 0,85 g 1,70 %) • EFA 1,53 g (7,65 %) • vláknina 0,45 g (1,50 %)

UŽITEČNÉ RADY

Hamsa je malá ryba z velké rodiny sardel, která žije v Černém a Azovském moři. Jeho maso je jemné a šťavnaté, s mírně slanou chutí. Hamsa může být připravena různými způsoby, používá se do salátů, polévek a teplých jídel. To z něj dělá naprosto všestranný produkt z mořských plodů.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Kromě sardele v rajčeti se z této ryby dá uvařit ještě něco zajímavého. Skvělým předkrmem bude například smažená ančovička, výborným hlavním jídlem zapečená s citronem a bylinkami. Sardelu můžete udělat i v těstíčku nebo z ní udělat rybí řízky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika