Site icon Wellness Way Česká republika

Exkluzivní recept na božskou zelí omáčku

K receptu

K přípravě lahodné omáčky na zelí je lepší použít přírodní rajčata než rajčatový protlak. Pro náš recept bereme čerstvá zralá rajčata. V létě a na podzim s nimi problémy nejsou, ale v zimní sezóně je klidně můžete nahradit passatou, nakrájenými rajčaty z konzervy nebo celými ve vlastní šťávě. Recept lze snadno upravit i pro rajčatový protlak: místo 500 g rajčat vezměte 80 g rajčatového protlaku a zřeďte ho ve 400 ml vody. To mimochodem ušetří čas na dušení a rajčata nebudete muset loupat. Existuje však kouzelné slůvko „lahodné“, nezapomeňte: čím chutnější rajčata, tím jasnější chuť omáčky zelí. Do standardní sady jsme přidali i pikantní koření. Vyberte si sušené bylinky podle svého uvážení – od tradiční petržele a kopru po oregano a tymián.

Složitost: snadno Kalorie: 519,38 kcal/porce porce: 1 Vaření: 35 min Použitý: 9,45 g/35,96 g/40,90Omáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIRajče (rajče) 500 gMrkev 120 gCibule 100 gČesnek 3 hřebíček(y)Rafinovaný rostlinný olej 2 polévkové lžíce.Kuličky černého pepře 6 ks.Sladký hrášek 5 ks.Mletá sladká paprika 1 lžičkaSemena koriandru 0,5 lžičkyBobkový list 1 kusSušená zelenina ochutnatSemena Zira 0,5 lžičkySůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Nejprve si připravte rajčata. U omáčky je lepší z nich odstranit slupky. Existuje starý, osvědčený klasický způsob, jak to udělat: proveďte příčné řezy ve slupce, ponořte rajčata na 30 sekund do vroucí vody a poté je rychle přendejte do misky se studenou vodou.


Lahodná omáčka na zelí ()

Krok 2

Rajčata oloupejte, zbavte stopek a nakrájejte rajčata na malé náhodné kousky. Umístěte rajčata do misky a počkejte, až na ně přijde řada. Pokud používáte rajčata z konzervy ve vlastní šťávě, nakrájejte je také na kousky.


Lahodná omáčka na zelí ()

Krok 3

Oloupejte mrkev a cibuli. Cibuli nakrájíme na tenké půlkroužky nebo kostičky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Stroužky česneku rozdrťte plochou stranou nože přímo do slupky – snadno se odlepí – a nasekejte nadrobno.


Lahodná omáčka na zelí ()

Krok 4

Připravte si koření. Černý hrášek a nové koření, koriandr a kmín vložte do hmoždíře a rozdrťte paličkou. Není třeba zkoušet je úplně rozemlít – důležité je narušit celistvost skořápek, aby se aroma lépe odhalilo.


Lahodná omáčka na zelí ()

Krok 5

Na pánvi rozehřejte olej. Do pánve dejte nakrájenou cibuli a za stálého míchání na mírném ohni restujte 2 minuty do zlatova.


Lahodná omáčka na zelí ()

Krok 6

Do pánve přidejte nastrouhanou mrkev a vše společně opékejte 3-4 minuty. Přidáme papriku a drcené koření, dobře promícháme a za stálého míchání ještě minutu restujeme.


Lahodná omáčka na zelí ()

Krok 7

Nakrájená rajčata dejte na pánev, přidejte česnek, bobkový list a sušené bylinky. Promícháme, směs přivedeme k varu, osolíme a na středním plameni dusíme 7–10 minut.


Lahodná omáčka na zelí ()

Krok 8

Omáčku ochutnejte solí. Mělo by být trochu slanější, než je pro vás optimální. Mějte na paměti, že zelné listy, ve kterých jsou zelné závitky zabalené, neobsahují sůl. Můžeme tedy trochu přidat. Hotové závitky zelí vložené do pánve přelijte horkou omáčkou. V případě potřeby podlijeme trochou vroucí vody nebo vývaru. Dále postupujte podle receptu na výrobu kapustových závitků.


Lahodná omáčka na zelí ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Podle našeho receptu se lahodná omáčka na kapustové závitky připravuje bez zakysané smetany. Při dušení byste ho neměli přidávat. Vlivem kyselého prostředí se zakysaná smetana pravděpodobně srazí a omáčka vyjde ve vločkách. K připraveným zelím je lepší podávat čerstvou zakysanou smetanu. A ještě jedno plus: omáčka bez zakysané smetany je vynikající volbou nejen pro maso, ale také pro libové zelí.

MIMOCHODEM

Lahodná omáčka podle našeho receptu je určena k dušení zelí na sporáku. Samozřejmě ho můžete použít i na pečení kapustových závitků na pánvi v troubě. Ale trouba zde nebude mít žádný účinek: kapustové rolky se budou stále dusit ve velkém množství tekuté omáčky.

Exit mobile version