K receptu
Když se řekne domácí lilkový kaviár na zimu, hned si představíme jeho nenapodobitelnou pikantní chuť. Ani jeden, ani ten nejlepší z obchodu, nebude takový! Kromě toho musíte souhlasit s tím, že lilkový kaviár není jen jídlo: je to symbol určité „třídy“ hospodyňky, protože příprava tohoto předkrmu vyžaduje schopnost správně blanšírovat rajčata, péct zeleninu a sterilizovat zavařovací sklenice. Obecně platí, že je na co být hrdí! A domácí lilkový kaviár pomůže v zimě vyřešit věčnou otázku, jakou specialitu podávat k obvyklému masu, drůbeži nebo bramborám. Otevřete sklenici, nalijte obsah do salátové mísy a užívejte si!
Složitost: průměrný Kalorie: 897,17 kcal/porce porce: 1 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 35,13 g/23,45 g/136,34PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCI2 kg lilku 4 velká velmi zralá rajčata 2 malé sladké cibule 4 stroužky česneku 1 menší svazek petržele 80 ml jablečného octa nerafinovaný slunečnicový olej sůl, čerstvě mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Kaviár připravíte tak, že lilky na několika místech napíchnete ostrým nožem a pečete v troubě vyhřáté na 180–200 °C do změknutí asi 30 minut.
Krok 2
Opatrně vyjměte lilky na kaviár z trouby. Necháme je mírně vychladnout, každý lilek oloupeme a nakrájíme najemno nožem.
Krok 3
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek prolisujeme, oloupeme a nakrájíme najemno. Petržel zbavte stonků (nebudou potřeba) a lístky nasekejte nadrobno.
Krok 4
Rajčata vložte na 1 minutu do vroucí vody, poté opláchněte studenou vodou a opatrně oloupejte slupku. Dužinu spolu s jádrem nakrájíme na malé kostičky.
Krok 5
Vmícháme nakrájené lilky, cibuli, česnek a rajčata, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a dochutíme octem, solí, pepřem a olejem podle chuti.
Krok 6
Výslednou směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, sklenice umístěte na mřížku do hrnce. Naplňte vodou až po ramínka, přiveďte k varu, pasterujte 40 minut. Srolujte sklenice lilkového kaviáru. Skladujte domácí potraviny na zimu.
UŽITEČNÉ RADY
Naše verze lilkového kaviáru je vyrobena ze syrové cibule a blanšírovaných rajčat. Ale pokud si přejete, můžete tuto zeleninu nejprve lehce smažit po dobu 5 minut.
MIMOCHODEM
Domácí lilkový kaviár může být ještě aromatičtější a pikantnější přidáním trochy mletého koriandru nebo kmínu, sušené bazalky nebo oregana.