Exotická povidla ze zlatých švestek

K receptu

Džem vyrobený ze žlutých švestek se liší od toho vyrobeného z červených nebo černých švestek, protože má jemnější chuť. Mnoha lidem dokonce chutná víc, a tak jsme se rozhodli tento recept zveřejnit. Při výrobě žlutých švestkových povidel nejsou žádné potíže, takže se do toho mohou pustit i nezkušení kuchaři. Ty druhé však může zmást délka procesu, ale rozhodně by se neměli bát, protože jeden krok vyžaduje vaření po dobu pěti minut. A jen poslední den budete muset stát u sporáku půl hodiny. Výsledek ale rozhodně stojí za to, protože si nakonec k čaji budete moci podávat vlastní švestková povidla – chutná a aromatická.

Složitost: snadno Kalorie: 355,48 kcal/porce porce: 16 Vaření: 48 hod Použitý: 0,45 g/0,17 g/88,44VařeníSnídaněVečeřeOdpolední svačinaDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíPárty, bufetNarozeninyDětská dovolenáPiknikINGREDIENCE NA 16 PORCÍšvestka – 1 kg cukru – 1,5 kg vanilka – 1 lusk Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte žluté švestky na povidla. Ovoce omyjte a osušte papírovými utěrkami. Povrch švestky pak propíchejte vidličkou nebo párátkem, aby slupka při vaření nepraskla.

Krok 2

Připravené švestky vložte do velké smaltované mísy a zalijte vroucí vodou tak, aby byly plody zcela zakryté. Nechte při pokojové teplotě. Voda by měla vychladnout.

Krok 3

Švestky dejte do cedníku, zachyťte vodu a odměřte 1 litr. Nasypte cukr do hrnce. Zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Přidejte podélně rozkrojený vanilkový lusk a vařte 5 minut.

Krok 4

Vložte švestky do smaltované mísy nebo velkého kastrolu. Připravený sirup necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Nalijte ji na švestky a nechte několik hodin odležet.

Krok 5

Slijte sirup z misky nebo hrnce. Švestky můžete jednoduše vypustit do cedníku a pod něj umístit pánev. Sirup znovu povaříme, necháme vychladnout a přelijeme na ovoce. Toto opakujte ještě dvakrát ve 12 hodinových intervalech.

Krok 6

Sirup naposledy sceďte a přiveďte k varu. Přidejte švestky a na mírném ohni vařte 30 minut, v případě potřeby podlévejte. Žlutá švestková povidla necháme vychladnout a nalijeme do suchých čistých sklenic. Kryt plastovými víčky.

UŽITEČNÉ RADY

Pro džem podle tohoto receptu je lepší vzít silné, mírně nezralé bílé nebo žluté švestky. Je pravda, že bude docela obtížné extrahovat semena z takových plodů, takže tuto myšlenku úplně opusťte.

MIMOCHODEM

Žlutá švestková povidla nevyžaduje těsnění a skladování v lednici: příprava trvá poměrně dlouho, takže obsah cukru se stává optimálním a poskytuje přípravku dostatečnou „stabilitu“.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika