K receptu
Postní zelí s pohankou a houbami jsou vydatným a velmi chutným pokrmem, na kterém si jistě pochutnají vegetariáni, postní lidé, ale i milovníci masa. Aby byla náplň ještě chutnější, můžete do ní přidat houby. Mohou to být buď žampiony, eringy, portobellos, nebo sušené či zmrazené lesní. Všechny se hodí k pohance a zelí. A nezapomeňte na koření – uzená paprika, kmín, sušený tymián, čerstvě mletý černý pepř. Někdy se do kapustových závitků s pohankou přidávají také jemně nasekané sušené švestky, které dodávají pokrmu jasně ovocný tón.
Kalorie: 154,87 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 1 hodina Použitý: 7,85 g/1,35 g/28,59VečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍbílé zelí 1 kuspohanka 1 sklenicerozmražené lesní houby 250 gcibule 1 kusrostlinný olej sůl, čerstvě mletý černý pepř ochutnatNa omáčku:rajčata ve vlastní šťávě 500 mlcibule 1 kusmrkev 1 kusčesnek 3 hřebíček(y)rostlinný olej cukr ochutnatmletá paprika ochutnatsůl, mletý černý pepř ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Krok 1
Hlávku zelí opatrně odstraňte nať. Hlávku zelí pevně zabalte do sáčku a vložte do mikrovlnky na 10 minut na plný výkon. Poté nechte v uzavřené mikrovlnné troubě dalších 5-7 minut.
Krok 2
Krok 2
Vyjměte zelí ze sáčku, vychladněte a rozložte na pláty. Opatrně odřízněte silné oblasti na listech. Pokud budete dělat velké zelí, nechte plechy tak, jak jsou. Pokud jsou malé, rozřízněte každý list podélně na polovinu.
Krok 3
Krok 3
Připravte si náplň. Pohanku zalijte 2 hrnky vroucí osolené vody, přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 25–30 minut.
Krok 4
Krok 4
Na náplň nakrájíme jednu cibuli na drobné kostičky, žampiony na drobno. Na pánvi orestujte cibuli na rostlinném oleji, přidejte houby a smažte za míchání po dobu 7-10 minut, dokud se tekutina zcela neodpaří.
Krok 5
Krok 5
Připravené houby s cibulí smícháme s pohankou. Dochutíme solí, pepřem a důkladně promícháme náplň. Na každý list zelí položte 1,5–2 polévkové lžíce. náplň a svineme do zelí.
Krok 6
Krok 6
Připravte si omáčku. Rajčata zbavte slupky a rozmixujte je mixérem spolu s rajčatovou šťávou z plechovky. Mrkev nastrouháme na středním struhadle, cibuli nakrájíme na malé kostičky a česnek protlačíme lisem.
Krok 7
Krok 7
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a smažte cibuli a česnek, dokud nebudou průhledné. Přidejte mrkev a za stálého míchání vařte do zlatova.
Krok 8
Krok 8
Do pánve se zeleninou nalijeme rajčatový protlak a za občasného míchání dusíme 10-15 minut. Přidáme mletou papriku dle chuti, opepříme, osolíme a ochutnáme. Pro vyvážení chuti přidejte v případě potřeby trochu cukru. Promíchejte, vařte další 1 minutu a stáhněte z ohně.
Krok 9
Krok 9
Předehřejte troubu na 170°C. Do pekáče nalijeme polovinu omáčky a poklademe zelné závitky. Zbylou omáčkou přelijte závitky zelí. Pekáč zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 40 minut. Odstraňte fólii a vařte dalších 20 minut.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Postní zelí s pohankou lze připravit nejen s mraženými lesními houbami, ale i se sušenými. Chcete-li to provést, musíte je nejprve namočit a poté vařit. Houbový vývar nevylévejte, můžete s ním uvařit velmi chutnou pohanku.
MIMOCHODEM
Postní zelí s pohankou lze připravit nejen s mraženými lesními houbami, ale i se sušenými. Chcete-li to provést, musíte je nejprve namočit a poté vařit. Houbový vývar nevylévejte, můžete s ním uvařit velmi chutnou pohanku.