K receptu
Tento džem lze jíst jako dezert nebo podávat k masu a drůbeži.
Složitost: snadno Kalorie: 395,09 kcal/porce porce: 2 Vaření: 24 hodin Použitý: 1,23 g/0,23 g/98,45DezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCE1,2 kg broskví nebo nektarinek 2 růžové grapefruity 1 kg cukru půl muškátového oříšku Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Grapefruity omyjte kartáčem, osušte, loupacím nožem odstraňte kůru na nudličky, nakrájejte na menší kousky. Z grapefruitů vymačkejte šťávu.
Krok 2
Broskve oloupeme. Dužinu nakrájíme na plátky, přelijeme grapefruitovou šťávou. Rozruch.
Krok 3
Dno zavařovací mísy pokropíme studenou vodou, přidáme cukr, přidáme asi 100 ml studené vody a na mírném ohni rozpustíme cukr.
Krok 4
Sirup přiveďte k varu, případnou pěnu seberte, pokud se objeví. Přidejte kůru a nasekaný muškátový oříšek a vařte 10 minut.
Krok 5
Přidejte broskve do sirupu a promíchejte. Přiveďte k varu na vysoké teplotě a odstraňte z ohně. Ochlaďte 4-5 hodin. Odstraňte kousky muškátového oříšku.
Krok 6
Vraťte pánev na vysokou teplotu, přiveďte k varu, snižte teplotu na nízkou a vařte 3 minuty. Odstraňte z tepla, ochlaďte, 4-5 hodin Opakujte tento postup – přiveďte k varu, vařte tři minuty a ochlaďte – 2-3krát, naposledy nechladit. Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.