Exotický Kholodnik: Chladný pokrm z řepy a šťovíku

K receptu

Pokud je venku nesnesitelné horko, připravte si k obědu polévku z červené řepy a šťovíku podle našeho receptu. Za prvé, toto jídlo je extrémně osvěžující. Za druhé zažene mírný hlad (a v horkém počasí není příliš silný). Za třetí, kholodnik je prostě velmi chutná polévka, s příjemnou sladkokyselou chutí a bohatou vůní. A pokud k tomuto jídlu najdete dobrou, tmavě vínovou řepu, dopadne to také velmi krásně. Garantujeme dobrou náladu a skvělé gastronomické zážitky!

Složitost: snadno Kalorie: 79,03 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Použitý: 4,55 g/3,76 g/6,68Vařeníběloruská kuchyněPolévkaVegetariánství: Ovo-laktoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcestředně velká řepa – 1 ks vejce – 2 ks šťovík – 80 g malá cibule – 1/2 ks čerstvé okurky – 150 gukrop – 2 snítky zelené cibule – 30 g vařené pitné vody – 1 l zakysané smetany – 2 polévkové lžíce. l.jablečný ocet – 1 lžička.sůl, cukr, čerstvě mletý černý pepř – dle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si ingredience chladiče. Řepu omyjeme a dáme do naběračky. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte asi 1,5 hodiny. Kořenovou zeleninu můžete péct i v alobalu (1 hodina při 190°C).

Krok 2

Vejce uvařte natvrdo (10 minut) a oloupejte. Šťovík omyjte a nakrájejte na proužky široké 1/2 cm a vložte do široké pánve a zalijte horkou vodou tak, aby šťovík jen zakrývala. Umístěte na oheň, přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Necháme vychladnout ve vývaru.

Krok 3

Oloupejte a nakrájejte cibuli. Okurky omyjeme a nakrájíme na proužky. Kopr a zelenou cibulku omyjeme a osušíme. Jemně nakrájíme. Vychladlou řepu nastrouháme na hrubém struhadle.

Krok 4

Řepu dejte do velké mísy a zalijte převařenou pitnou vodou. Přidejte nakrájené okurky, cibuli a zelenou cibulku, stejně jako kopr a šťovík spolu s vývarem.

Krok 5

Podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme špetkou cukru. Přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte. Zalijte jablečným octem. Znovu promíchejte. Nalijte na talíře a do každé misky vložte vejce nakrájená na poloviny. Lednici lze posypat nasekanými bylinkami.

UŽITEČNÉ RADY

Aby byla studená polévka z červené řepy a šťovíku zasytější, přidejte do misek s polévkou nadrobno nakrájené vařené brambory, hovězí maso nebo třeba výbornou lékařskou klobásu.

MIMOCHODEM

Před podáváním můžete ke každé porci studené řepy a šťovíku přidat jedlé kostky ledu. Polévka se díky tomu stane ještě více osvěžující a bude se ohřívat mnohem pomaleji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika