K receptu
Náš hruškový a brusinkový džem není jako ten tradiční, skládá se z čirého sirupu a kousků ovoce. Ale to je právě to zajímavé! Základem sirupu v tomto případě není voda, ale pyré z vařených brusinek. To dodává džemu originální texturu a samozřejmě rafinovanou kyselou chuť, která harmonicky podpoří sladkost hrušek. Výsledkem je úžasný dezert, který mají rádi i ti, kteří jsou na tento způsob přípravy obvykle v pohodě. Hruškový džem s brusinkami se nejlépe podává v čisté formě k čaji: Vaše chuťové dojmy tak budou jasnější!
Složitost: průměrný Kalorie: 98,43 kcal/porce porce: 3 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 0,23 g/0,17 g/24,56VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCEtvrdé hrušky – 1,4 kg šťáva 1 citronová kůra 1 citron brusinka – 800 g pitné vody – 600 ml cukru – 1 kg Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte si hrušky. Omyjte je a odstraňte slupku (nevyhazujte!). Nakrájejte na poloviny a odstraňte semínka. Udržujte ocasy neporušené. Dužinu nakrájejte na velké plátky.
Krok 2
Plátky hrušek dejte do velké mísy. Pokapejte citronovou šťávou a jemně promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřely. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte, dokud nebudete připraveni k použití.
Krok 3
Roztřiďte brusinky na džem, omyjte a osušte a rozložte na papírovou utěrku. Vložte bobule do velkého hrnce. Přidejte slupky hrušek a citronovou kůru.
Krok 4
Do hrnce s brusinkami a slupkama hrušek nalijte vodu. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a přikryjte pánev poklicí. Vařte za občasného míchání asi 20 minut (brusinky by měly být rozvařené na kaši).
Krok 5
Vzniklou hmotu necháme mírně vychladnout a poté protřeme přes jemné kovové síto. Přendejte do široké pánve. Přidejte plátky hrušek, cukr a dejte na oheň. Vařte za míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Krok 6
Poté vařte hrušková povidla na mírném ohni, dokud nezhoustne, asi 30 až 40 minut. Odeberte pěnu, nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
UŽITEČNÉ RADY
Podobný džem lze udělat nejen z brusinek, ale také z brusinek nebo červeného rybízu. Zkuste také poslat k hruškám tvrdá jablka: dopadne to skvěle!
MIMOCHODEM
Pěnu z džemu je pohodlnější odstranit zadní vypouklou stranou lžíce: v tomto případě neodeberete pokaždé velkou porci sirupu. Existuje další způsob, jak se zbavit pěny – dát do džemu trochu másla, to pěnu „sežere“.