Exotický rajčatový boršč: Recept bez klasické řepy

K receptu

Existuje boršč bez červené řepy s rajčatovým protlakem? Ukazuje se, že se to stává. Toto je život zachraňující recept pro ty, kteří nemají rádi červenou řepu, nebo neměli tuto kořenovou zeleninu po ruce ve správný čas. Řekněme, že jste začali vařit boršč a zjistili jste, že v lednici je všechno kromě červené řepy, co dělat? Vařte s tím, co máte! Hlavní je mít kvalitní rajčatový protlak nebo čerstvá zralá rajčata, nebo ještě lépe obojí. Boršč dodají červenou barvu, takže nikdo ani nebude hádat, že chybí zdánlivě hlavní složka. Různé sušené koření, sladká paprika, cukr a ocet pomohou zlepšit chuť a přidat mírnou kyselost.

Složitost: průměrný Kalorie: 347,05 kcal/porce porce: 6 Vaření: 2 hodiny Přidat. čas: 30 min Použitý: 16,63 g/17,07 g/22,17VařeníVečeřePolévkaINGREDIENCE NA 6 PORCÍHovězí maso na kosti 450 gBrambor 300 gBílé zelí 300 gZralá rajčata 2 ks.Cibule 2 ks.Mrkev 2 ks.řapíkatý celer 1 kusSladká červená paprika 1 kusRajčatová pasta 2 polévkové lžíce.Bobkový list 2 ks.Černý pepř v hrnci 5 ks.Česnek 2 hřebíček(y)Khmeli-suneli nebo jiné koření 0,5 lžičkyJablečný nebo vinný ocet 1 polévková lžíce.Zelená volitelná Rostlinný olej Cukr Sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Chcete-li připravit boršč bez červené řepy s rajčatovou pastou, nejprve uvařte masový vývar. Za tímto účelem vložte hovězí maso s kostí do hrnce a přidejte 2,5 litru studené vody. Přidejte 1 oloupanou cibuli, 1 mrkev a řapíkatý celer. Přiveďte k varu, sejměte pěnu, osolte, snižte teplotu a vývar vařte 1,5–2 hodiny.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

Krok 2

Brambory nakrájíme na nudličky nebo kostky. Zelí nakrájíme nadrobno. Zbylou cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Sladkou papriku oloupeme ze semínek a nakrájíme na proužky.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem
Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

Krok 3

Připravte rajčata na pečení. K tomu nařízněte slupku rajčat příčně nožem, vložte je do mísy a na 2 minuty zalijte vroucí vodou. Odstraňte slupku a vzniklou dužinu nasekejte nadrobno.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem
Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

Krok 4

Chcete-li smažit, zahřejte rostlinný olej na pánvi. Přidejte cibuli a smažte 3 minuty na středním plameni. Dávejte pozor, abyste se nespálili. Přidejte mrkev k cibuli, promíchejte, vařte 5 minut.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem
Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

Krok 5

Do pánve přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, vmícháme zeleninu a dále vaříme. Rajčatovou pastu zřeďte v několika lžících vody a vložte ji do fritézy, vařte dalších 5 minut za míchání. Nakonec vlijte ocet.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem
Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

Krok 6

Hotový vývar odstavíme z plotny. Zeleninu vyjměte děrovanou lžící. Vařené hovězí maso vyjmeme z vývaru a položíme na prkénko. Maso zbavte kosti, nakrájejte na kousky a odložte stranou, zakryjte potravinářskou fólií nebo fólií.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem
Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

Krok 7

Dejte vývar zpět na oheň. Vložte do ní zelí a vařte do varu. Přidejte brambory a znovu přiveďte k varu. Poté přidejte pečínku, papriku, kuličky černého pepře, bobkový list, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 10–15 minut, dokud zelenina nezměkne.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem
Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

Krok 8

Odeberte vzorek, v případě potřeby dosolte boršč bez řepy s rajčatovou pastou, přidejte špetku cukru, zlepší se tím chuť. Posypte sušeným kořením a vařte další 2 minuty.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem
Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

Krok 9

Česnek nasekáme nadrobno. Čerstvé bylinky zbavte silných stonků a listy nasekejte nadrobno. Do boršče přidejte česnek a bylinky, přidejte kousky vařeného masa a povařte 2 minuty. Zakryjte pánev poklicí a vypněte oheň. Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem necháme 30 minut louhovat a podáváme se zakysanou smetanou.

Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem
Boršč bez řepy s rajčatovým protlakem ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Vývar na boršč bez červené řepy s rajčatovou pastou může být vyroben z kuřecího, vepřového a krůtího masa. Chutná je ale především z hovězího masa, které bylo předpečené v troubě. K tomu osušte kus masa s kostí, potřete rostlinným olejem a pečte v troubě při 190 °C 20 minut z každé strany. Poté vývar uvařte jako obvykle.

MIMOCHODEM

Víte, proč se do boršče přidává cukr? Ne kvůli sladkosti. Cukr změkčuje a neutralizuje kyselost rajčat a rajčatového protlaku, která se během vaření zvýrazní.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika