Hovězí v burgundském stylu s nádechem červeného vína

K receptu

Je zvláštní, že hovězí Bourguignon na červeném víně nebylo nikdy oficiálně považováno za specialitu burgundské kuchyně. Nikdo přesně neví, kdy recept na tento světoznámý pokrm vznikl, ale poprvé byl zmíněn v roce 1878 v „Sentimentálním průvodci pro cizince v Paříži“. Odkud se tento „burgundský“ v názvu vzal? Odpověď je jednoduchá: Burgundsko je tradičně proslulé jak chovem dobytka, tak vinařstvím. Kombinace hovězího masa a červeného vína byla tedy automaticky spojena s tímto regionem Francie, a to i přesto, že toto jídlo bylo nejoblíbenější v Paříži. V průběhu desetiletí získal recept na hovězí Bourguignon mnoho variací. Tradičně se pokrm nepřipravuje z vybraného hovězího masa, ale z tuhých částí jatečně upraveného těla, které vyžadují dlouhé dušení – asi 3 hodiny. Málokdo má ale v dnešní době na takové věci dost trpělivosti, ale s dobrým masem problémy nejsou. Pro ty, kteří chtějí něco chutného, ​​krátkodobého, ale přesto „po burgundsku“, nabízíme recept na hovězí svíčkovou. To třikrát ušetří čas a chuť bude lahodná.

Složitost: průměrný Kalorie: 652,00 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Použitý: 50,00 g/44,00 g/15,00Francouzská kuchyněVečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánstvíPárty, bufetNarozeninynový rokINGREDIENCE NA 4 porceHovězí svíčková 800 gSuché červené víno 500 mlHovězí vývar 200 mlMrkev 1 ks. 100 gCibule 100 gRajčata 2 ks. 300 gRafinovaný olivový olej 2 polévkové lžíce. l. 30 mlMouka 10 gKuličky černého pepře 6 ks.Tymián 1 větevČesnek 1 hřebíčekBobkový list 1 kusNa ozdobu:Uzená slanina 150 gMalé žampiony 175 gMáslo 30 gŠalotka 175 gSůl Mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Hovězí maso nakrájíme na 4 porce. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Smažte kousky hovězího masa ze všech stran dozlatova. Můžete to udělat ve dvou krocích – dva kusy najednou. Maso přendejte na mísu, ochuťte solí a pepřem a dejte stranou.

Krok 2

Cibuli, česnek a mrkev oloupeme, nakrájíme na malé kousky dle libosti. Na stejné pánvi, kde jste smažili maso, opékejte zeleninu 5-7 minut. Rajčata nakrájíme na plátky, přidáme k zelenině, za stálého míchání dusíme 5 minut.

Krok 3

Do pánve se zeleninou přidejte víno, hovězí vývar, bobkový list, kuličky pepře a tymián. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 20 minut.

Krok 4

Opečené kousky panenky vraťte do pánve. Omáčku necháme přejít varem, stáhneme plamen na minimum, pánev přikryjeme pokličkou a maso na víně dusíme asi 20 minut.

Krok 5

Na ozdobu oloupeme šalotku, cibuli vložíme na 5 minut do vroucí vody a poté scedíme v cedníku. Pokud jsou houby příliš velké na použití celé, nakrájejte je na 2 nebo 4 kusy.

Krok 6

Slaninu nakrájíme na malé plátky, vložíme do studené pánve a na mírném ohni necháme zesklovatět. Když je toho dost, přidáme ke slanině houby a cibuli. Smažte na středním plameni za míchání asi 10 minut, dokud cibule a houby nezhnědnou. Dochuťte solí a pepřem, ale nezapomeňte, že slanina je již slaná.

Krok 7

Hotové kousky panenky vyjmeme z pánve do mísy, přikryjeme pokličkou a necháme na teplém místě. Vinnou omáčku přecedíme přes sítko do malého kastrůlku. Kousky zeleniny a koření z omáčky už nebudou potřeba.

Krok 8

Hrnec s omáčkou z vína a masa postavte na mírný oheň a vařte dalších 10–15 minut. Změklé máslo smícháme s moukou a za stálého míchání opatrně přidáme do omáčky. Omáčka zhoustne a bude mastná. Odeberte vzorek a v případě potřeby přidejte do omáčky sůl.

Krok 9

Maso dáme na talíře a přidáme osmaženou šalotku a žampiony se slaninou, přelijeme hustou vinnou omáčkou. K pokrmu můžete podávat i vařené brambory nebo bramborovou kaši.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Náš recept na hovězí Bourguignon na červeném víně lze snadno použít i na maso z jiných částí hovězího těla, jako je krk nebo plec. Maso se ale bude muset dusit třikrát déle.

MIMOCHODEM

Rajčata jsou nejvíce volitelným prvkem v receptu na hovězí Bourguignon na červeném víně. Mohou být nahrazeny rajčatovou pastou nebo zcela odstraněny. Víno ale musí být kvalitní a vždy suché.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika