Foto: z otevřených zdrojů
Zelené fazolky jsou velmi chutné. A jeho příprava je snadná. Ale je tu tajemství
Vroubkované fazole neboli zelené fazole se od běžných fazolí liší tím, že se konzumují společně s lusky. Používá se k výrobě salátů, kastrolů, polévek a přípravě chutných jednoduchých příloh s přísadami. Někdy se ale ukáže, že je buď příliš tuhý, nebo přepečený, píše Focus.
Black Eyed Peas
Ingredience:
- 600 g zelených fazolí;
- 1 litr vody;
- 1 lžička sůl;
- Led.
Příprava:
- Konce fazolových lusků odstřihněte nůžkami. Zatáhněte za špičku – pokud se uvolní tenký „provázek“, odstraňte jej, jsou to tvrdá vlákna a nejsou v misce potřeba. Dlouhé fazole překrojte napůl.
- Vodu přivedeme k prudkému varu, osolíme a přidáme fazole. Vařte odkryté přesně 3 minuty.
- Připravte si ledovou lázeň: Naplňte misku studenou vodou a přidejte 1-2 velké hrsti ledu.
- Fazole sceďte v cedníku a ihned vložte do ledové vody. Nechte ho tam několik minut, poté vyjměte a osušte. Nemusíte přidávat led, ale voda by měla být studená. Zachovají si také jasnou barvu a křupavost brokolice. Nyní lze fazole jíst nebo vařit s jinými přísadami.
Co můžete přidat do zelených fazolek:
- čerstvá rajčata, sýr nebo feta, olivový olej;
- slanina, šalotka, česnek a tymián;
- nakrájená vařená vejce s máslem a strouhaným tvrdým sýrem;
- sušená rajčata s olivami;
- smažené bramborové kostky s česnekem a petrželkou;
- šunka, zelená cibule;
- vločky červené papriky.