Foto: z otevřených zdrojů
Sušené meruňky si doma připravíte velmi snadno
Mnoho lidí miluje domácí sušené ovoce: neobsahují škodlivé látky, které se používají ke zpracování ovoce v průmyslové výrobě, a domácí přípravky jsou cenově mnohem levnější. Řekneme vám, jak vařit sušené meruňky sami – z meruněk, bez trouby nebo elektrické sušičky.
Domácí sušené meruňky – recept
Ingredience:
- 1 kbelík hustých meruněk (to je asi 8 kg, střední nebo malé);
- 4 kg cukru.
Pokud je meruňka menší, pak by se množství cukru mělo úměrně snížit.
Jak vařit sušené meruňky doma
- Meruňky je třeba umýt, odstranit pecky a samotné ovoce rozdělit na poloviny (získáte asi 6 kg meruněk). Přidejte cukr a nechte přes noc.
- Poté, co plody pustí šťávu, ráno slijte, provařte a znovu nalijte na meruňky. Tento postup opakujte večer a poté ráno a večer další 4 dny v řadě.
- Poté sirup slijte, nechte dobře okapat, meruňky naaranžujte v 1 vrstvě na mřížku, síto nebo plech, přikryjte sklenicí a dejte na slunce. Vysušte, dokud nebudete připraveni.
- Meruňky je lepší přenést na noc dovnitř.
- Domácí sušené meruňky musíte skladovat v lednici, v uzavřené nádobě (můžete k tomu použít skleněnou nádobu).