Kouzlo domácí přípravy nakládaných jablek: Tipy pro vaření na pánvi, v kbelíku i v sudu

Nakládaná jablka: jak vařit klasicky a doma: na pánvi, v kbelíku nebo v sudu

Nakládaná jablka doma – skutečné ruské jídlo. A pokud byla dříve jablka na zimu namočená, aby se ovoce uchovalo až do jara, nyní to dělají pro jedinečnou chuť a texturu. Příprava takových přípravků má samozřejmě své vlastní jemnosti a nuance, ale stojí za to namáčet jablka, i když jen kvůli tomu, co s nimi můžete dělat později kachní aspik nebo masový salát na novoroční stůl. Bude řeč a obdiv!

O čem si povíme v článku:

  • Jak vařit namočená jablka
  • Jak nejlépe namočit jablka na zimu?
  • V čem můžete jablka namáčet: v hrnci, v zavařovací sklenici, v sudu
  • Jak vařit namočená jablka různými způsoby
  • Recepty na nakládaná jablka
  • Ruská namočená jablka v hrnci
  • Klasický recept na máčená jablka s třešňovými listy v dřevěné misce
  • Namočená jablka s hořčičným práškem
  • Jak skladovat namočená jablka

Jak vařit namočená jablka

Příprava namočených jablek je poměrně jednoduchá, ale doba přípravy zabere 2 týdny až 2 měsíce. V dávných dobách se jablka namáčela ve velkých dubových sudech pod tlakem, každá vrstva byla pokryta slámou a naplněna speciálním solným roztokem. Nyní lze namočená jablka doma připravit téměř po staru a místo obrovského sudu se to dělá v kastrolu, ve 3litrových sklenicích nebo v kbelíku. Mimochodem, je pohodlnější dělat namočená jablka v kbelíku a na konci získáte více produktu.

Nakládaná jablka jsou dobrá jak jako samostatné občerstvení, tak jako doplněk k masu a jiným pokrmům. S nakládanými jablky si můžete udělat například výborný boršč.

Jak nejlépe namočit jablka na zimu?

K namáčení se obvykle vybírají nejzralejší plody. Vybírejte jablka podzimních a zimních odrůd, s pevnou dužninou a nevýraznou barvou. Ideální možností je Antonovka, Skryzhapel nebo šedý anýz. Jablka musíte odstranit sami, ručně, ze stromu a ne je sbírat ze země. Pokud nejsou zcela zralé, lze je před namáčením udržovat v teple: u jablek podzimních odrůd bude stačit několik dní a zimní odrůdy by se měly uchovávat 2 až 3 týdny.

Pravá ruská namočená jablka seženete pouze a výhradně pomocí Antonovky. Pokud si dovolíte nějaké odpustky, pracujte s anýzem, pepinem, melbou, slavyankou nebo skořicovými jablky.

V čem můžete jablka namáčet: v hrnci, v zavařovací sklenici, v sudu

Nejlepší je namáčet jablka v dřevěných sudech nebo vanách o objemu 1020 litrů. Při absenci dřevěných nádob můžete použít skleněnou nádobu s tlustými stěnami stejného objemu. Hlavní je, že se hermeticky uzavírá.

Vana nebo sud se musí napustit vodou, poté důkladně opláchnout studenou vodou a poté opařit vařící vodou, aby se odstranila všechna možná kontaminace a připravila se na dlouhodobé skladování. Teprve poté je sud vyložen spařenou slámou, žitem nebo pšenicí. Sláma nejenže zabraňuje poškození jablek, ale také jim dodává jantarovou barvu a nesrovnatelné aroma. Slámu lze nahradit čerstvými listy třešně nebo rybízu.

Princip přípravy namočených jablek v rendlíku, v malém soudku nebo zavařovací sklenici je stejný jako ve vaně, jen je potřeba méně ovoce a láku. Slámu v městských oblastech tak snadno neseženete, takže se bez ní obejdete.

Jak vařit namočená jablka různými způsoby

Jednoduchý recept na namočená jablka na zimu. Pro vanu nebo jinou nádobu 15Na 20 litrů budete potřebovat 5 kg jablek Antonov, 2 šálky cukru, 1 šálek žitné mouky, 3 polévkové lžíce. l. vrchovatá sůl a 15 listů třešní a rybízu. Místo cukru můžete vzít 600 g medu a k jablkům přidat trochu brusinek, asi hrst. Dodá jim narůžovělou barvu a jemné aroma.

Nakládaná jablka lze vařit v sudu nebo v hrnci
Nakládaná jablka lze vařit v sudu nebo v hrnci

Etapy přípravy nakládaných jablek

  1. Dřevěnou vanu před vařením dobře omyjte jedlou sodou a opařte vroucí vodou. Jablka důkladně opláchněte.
  2. Na dno vany položte několik listů třešní a rybízu. Mají na sobě hustou řadu jablek a pak další vrstvu listů. Takto naplňte celou vanu až po vrch, vrchní vrstvu jablek zakryjte listy.
  3. V hrnci dáme vařit 10 litrů vody, necháme mírně vychladnout, přidáme cukr (nebo med), sůl, mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte žitnou mouku, promíchejte, aby se netvořily hrudky, a poté vychladněte.
  4. Jablka naplňte lákem, položte na něj dřevěný kruh a přitlačte na něj těžkou pecku (dříve umytou).
  5. Umístěte vanu s jablky do teplé místnosti (1518 °C) a nechte na 1214 dní. Denně sbírejte pěnu a v případě potřeby přidejte čerstvou solanku. Ujistěte se, že jablka jsou zcela pokryta tekutinou. Toto musí být provedeno v prvních 56 dní: jablka dobře absorbují vodu a vrchní vrstva může být holá.
  6. Pokud fermentace probíhá normálně, po 2 týdnech jablka přesuňte do sklepa nebo studeného sklepa. Teplota v místnosti by neměla překročit 46 °C. V této době jablka zkvasí a nasytí se oxidem uhličitým.

Sud s namočenými jablky necháme na teplém místě 2 týdny kvasit.
Sud s namočenými jablky necháme na teplém místě 2 týdny kvasit.

Recepty na nakládaná jablka

Ruská namočená jablka v hrnci

Chcete-li namočeným jablkům dodat výraznější pikantní chuť, přidejte do nálevu celé koření: listy skořice, badyán, velký hrášek a nové koření, kousky muškátového oříšku a poupata hřebíčku. S posledními dvěma kořeními buďte opatrní: mají velmi aktivní vůni a chuť, která může snadno „ucpat“ samotná jablka. Proces vám zabere 30–40 dní.

Ruská namočená jablka
Ruská namočená jablka

  • 5–6 kg malých jablek Antonov
  • 600 g medu
  • 200 g žitné mouky
  • 100 g hrubé nejodizované soli
  • 15 listů rybízu
  • 15 třešňových listů

Pánev dobře omyjte a spařte vroucí vodou (můžete použít nádrž zevnitř smaltovanou). Jablka důkladně opláchněte, odstraňte všechna pomačkaná, zkažená nebo červivá. Pokud chcete, odstraňte z jablek stonky. Na dno vany (pánve) položte několik listů třešní a rybízu, na ně pevně položte řadu jablek a poté znovu listy. Vrchní vrstvu jablek zakryjte také listy.

Na dno pánve položte jablka a přidejte lístky třešně nebo rybízu
Na dno pánve položte jablka a přidejte lístky třešně nebo rybízu

Mírně zahřejte (asi na 40 °C) 2,5 litru pitné vody a míchejte v ní med, dokud se úplně nerozpustí.

Připravte sirup
Připravte sirup

Přidáme sůl a prosátou žitnou mouku. Dobře promíchejte, dokud nebude hladká a nezůstanou žádné hrudky mouky. Zcela vychladnout.

Do roztoku přidejte sůl a prosátou mouku
Do roztoku přidejte sůl a prosátou mouku

Jablka zalijeme lákem, navrch položíme dřevěný kruh tlakem a dáme do chladné místnosti.

Jablka zalijte lákem
Jablka zalijte lákem

Proces přípravy jablek trvá 30–40 dní. Denně sbírejte pěnu a v případě potřeby přidejte čerstvou solanku. Ujistěte se, že jablka jsou zcela pokryta tekutinou. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.

Při namáčení jablek denně sbírejte pěnu.
Při namáčení jablek denně sbírejte pěnu.

Klasický recept na máčená jablka s třešňovými listy v dřevěné misce

Některé brusinky můžete namočit společně s jablky – samy jsou výborné a jablkům dodají krásnou narůžovělou barvu a navíc jemné aroma.

Namočená jablka s třešňovými listy
Namočená jablka s třešňovými listy

  • cukr (nebo med) – 2 šálky (nebo 600 g medu)
  • žitná mouka – 1 šálek
  • třešňové listy – 15 ks.
  • sůl – 3 polévkové lžíce. l. se skluzavkou
  • Antonov jablka – 5 kg
  • listy rybízu – 15 ks.
  1. Dřevěnou vanu dobře omyjte jedlou sodou a spařte vroucí vodou. Jablka důkladně opláchněte.
  2. Na dno vany položte několik listů třešní a rybízu, na ně pevně položte řadu jablek a poté znovu listy. Naplňte tedy celou vanu. Vrchní vrstvu jablek zakryjte také listy.
  3. V 10 litrech teplé vody rozpustíme cukr (nebo med) a sůl, přidáme žitnou mouku. Dobře promíchejte metličkou, aby nebyly žádné hrudky. Ochladit.
  4. Jablka naplňte lákem, navrch položte dřevěný kruh s tlakem (například důkladně umytou pecku) a dejte do chladné místnosti.
  5. Proces přípravy jablek trvá 30–40 dní. Denně sbírejte pěnu a v případě potřeby přidejte čerstvou solanku. Ujistěte se, že jablka jsou zcela pokryta tekutinou. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.

Namočená jablka s hořčičným práškem

Máčená jablka mohou být velmi povedenou přílohou k pečené kachně, huse a zvěřině. Dobré jsou i v postní okroshce. Nádoby na namočená jablka se doporučuje před umístěním plodů vyložit žitnou slámou. Namočené hrušky se připravují stejným způsobem. V některých oblastech Vladimirské a Rjazaňské oblasti se na zimu zalévají i divoké hrušně zvané dulya.

Nakládaná jablka
Nakládaná jablka

  • žitná sláma – velký svazek
  • jablka (Antonovka, pepin, podzimní pruhovaná nebo anýzová) – 10 kg

Pro solný roztok:

  • voda – 1l
  • hořčičný prášek – 1 lžička.
  • sůl – 10 g
  • žitný slad (nebo 3 šálky žitné mouky) – 2 šálky
  1. Jablka umístěte v jedné vrstvě na 3–5 dní na větrané místo při teplotě 10–20 °C.
  2. Jablka důkladně omyjte. Chcete-li připravit lák, nejprve změřte, kolik vody potřebujete k téměř úplnému pokrytí jablek. Umístěte jablka do nádoby, kde budou kvasit. Zalijte požadovaným množstvím vody a poté ji opatrně nalijte do velkého kastrolu nebo jiné velké nádoby. Nádobu na moření vyložte žitnou slámou. Na brčko položte jablka.
  3. Uvařte slad nebo mouku s 1 litrem horké vody a důkladně promíchejte, dokud nebude hladká. Svařte hořčici s několika lžícemi vroucí vody a rozetřete na homogenní pastu. Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme zředěný slad a hořčici. Ochlaďte a nalijte lák na jablka.
  4. Položte na ně vařený plátěný ubrousek nebo gázu, složenou ve 2-3 vrstvách. Umístěte na něj dřevěný nebo polyetylenový kruh a přitlačte na něj (váha tlaku je přibližně 10% hmotnosti jablek). Nádobu s jablky umístěte na chladné místo. Jablka budou hotová za 1–1,5 měsíce.

Jak skladovat namočená jablka

Obecně proces močení trvá 30–40 dní. Namočená jablka se skladují poměrně dlouho: v suterénu při teplotě 4–6 °C může toto období trvat od podzimu do jara. Doma, pokud není suterén, je lepší skladovat jablka v chladničce. Pamatujte, že čím vyšší teplota skladování, tím rychleji jablka okyselí, ochabnou a budou bez chuti.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jablka #Olga Rodionova #domácí přípravky #zavařování #máčená jablkaSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika