K receptu
Dušené zelí na pánvi je další možností rychlé a chutné večeře pro celou rodinu. Pokrm není náročný na přípravu, zvláště pokud použijete kuchyňské pomůcky – mandolínu nebo rotační struhadlo. Je lepší vybrat si v ní silnostěnnou pánev, dušené zelí je obzvláště šťavnaté a aromatické, i když si vezmete tvrdé zimní odrůdy. Co se týče guláše, může to být hovězí, vepřové, krůtí nebo jakékoliv jiné maso dle vašeho výběru. Zde jde především o výběr kvalitního produktu s dobrým složením.
Složitost: snadno Kalorie: 302,18 kcal/porce porce: 6 Vaření: 40 min Přidat. čas: 10 min Použitý: 15,99 g/20,64 g/13,02PraženíVečeřeVečeřeHlavní chodINGREDIENCE NA 6 PORCÍguláš (jakýkoli) 500 gbílé zelí 1 kgnakrájená rajčata ve vlastní šťávě 250 gcibule 1 kusmrkev 1 kusčesnek 3 hřebíček(y)sladká mletá paprika 1 lžičkarostlinný olej ochutnatmletá červená feferonka ochutnatmletý černý pepř ochutnatsůl ochutnatkopr nebo petržel k podávání Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Krok 1
Připravte si zeleninu. Zelí nakrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na malé kostičky nebo tenká pírka. Mrkev nastrouháme na korejském struhadle. Česnek jemně nasekejte nožem nebo protáhněte lisem.
Krok 2
Krok 2
Guláš přendáme na hluboký talíř. Opatrně odstraňte veškerý tuk a dejte ho stranou. Samotný guláš nakrájíme nožem na malé kousky o velikosti 3-4 cm.
Krok 3
Krok 3
V hluboké pánvi se silným dnem rozpustíme tuk z dušeného masa, a pokud je ho málo, přidáme trochu rostlinného oleje. Dobře prohřejte a přidejte cibuli, smažte ji 3-4 minuty.
Krok 4
Krok 4
Do pánve přidejte česnek a za stálého míchání restujte 2-3 minuty. Přidejte mrkev a za občasného míchání restujte dalších 4-5 minut.
Krok 5
Krok 5
Nakrájená rajčata spolu se šťávou přidáme do pánve se zeleninou a za stálého míchání 3 minuty podusíme. Přidejte zelí, důkladně promíchejte. Zeleninu přikrytou za občasného míchání dusíme 10–15 minut, dokud zelí nezměkne.
Krok 6
Krok 6
Zelí osolíme, opepříme, přidáme papriku a feferonku, důkladně promícháme. Přidáme dušené zelí a promícháme. Za občasného míchání dusíme přikryté dalších 7-10 minut. Vypněte oheň a nechte přikryté alespoň 10 minut. Podávejte, ozdobené nasekanými bylinkami.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Pokud připravujete toto jídlo s mladým zelím, bude potřeba zkrátit celkovou dobu vaření zelí alespoň o 5 minut, případně i více. Během procesu vyzkoušejte připravenost, aby nedošlo k převaření.
MIMOCHODEM
Tento pokrm lze připravit nejen z čerstvého bílého zelí, ale přidat do něj i kysané zelí. Optimální poměr čerstvého a kysaného zelí je 1:1.