Site icon Wellness Way Česká republika

Lilkové lodě s bohatou zeleninou, pečené k dokonalosti v troubě

K receptu

Lodičky z lilku se zeleninou v troubě lze připravit pouze z libových surovin. Představte si – žádné maso, žádný sýr – a přesto překvapivě chutné. Kdo se postí, bude sytý a spokojený a vegani budou prostě šťastní. Tajemství je v použití koření a bylinek. Dělají toto občerstvení neuvěřitelně chutné a aromatické. Mimochodem, může být podáván jak teplý, tak vychlazený. Kdo touží po mase, potěší i náš recept. Lodě plněné zeleninou mohou sloužit jako příloha k vepřové kotletě nebo hovězímu steaku. A milovníci sýrů si také nemohou nic dopřát: naplněné lodičky z lilku stačí před pečením posypat strouhaným sýrem.

Složitost: průměrný Kalorie: 217,69 kcal/porce porce: 4 Vaření: 45 min Použitý: 3,84 g/15,32 g/16,15VečeřeVečeřeSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceStředně velký lilek 2 ks.Rajčata 150 gSladká paprika 1 ks. 150 gCibule 80 gMrkev 70 gČesnek 4 hřebíček(y)Rostlinný olej 3 polévkové lžíce.Mletá paprika 1 lžičkaZira 0,5 lžičkySušené bylinky (oregano, bazalka, tymián) 1 lžičkaMletý černý pepř Sůl Zelení k podávání Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Lilek rozřízněte podélně na polovinu, aniž byste odstranili stopku, aby polovina stonku zůstala na každé lodi. Nejde pouze o dekorativní prvek: noha dodá konstrukci dodatečnou pevnost.


Lodě z lilku se zeleninou v troubě ()

Krok 2

Ostrým nožem udělejte v dužině lilku hluboké štěrbiny mřížkovaným vzorem, aniž byste se dotkli kůže. Modré potřete solí, potřete rostlinným olejem, vložte do zapékací mísy a vložte do trouby předehřáté na 200 °C na 20 minut.


Lodě z lilku se zeleninou v troubě ()

Krok 3

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Stroužky česneku rozdrťte plochou stranou nože, oloupejte a nakrájejte. Mrkev omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.


Lodě z lilku se zeleninou v troubě ()

Krok 4

Z papriky odstraňte semínka a spojovací blány. Papriku nakrájíme na malé kostičky. Z rajčat vykrájejte tuhé „nedůčky“. Slupku není nutné odstraňovat. Rajčata nakrájíme na malé kostičky.


Lodě z lilku se zeleninou v troubě ()

Krok 5

Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Vložte do ní cibuli, mrkev a česnek, smažte za stálého míchání po dobu 3 minut. Přidejte nakrájenou papriku, papriku, kmín a sušené bylinky. Vařte dalších 4–5 minut.


Lodě z lilku se zeleninou v troubě ()

Krok 6

Do pánve se zeleninou přidáme nakrájená rajčata, dochutíme čerstvě mletým černým pepřem a podle chuti osolíme. Směs vařte 5–7 minut za míchání.

Krok 7

Upečené lilky vyjměte z trouby. Dužinu přitlačte lžící – pod zlatou kůrkou bude dužina vlhká a vláčná. Získáte lodičky s malou prohlubní uvnitř.


Lodě z lilku se zeleninou v troubě ()

Krok 8

Zeleninovou náplň rozetřeme na lodičky z lilku a vrátíme pánev do trouby na dalších 10 minut. Upečené lilkové lodičky se zeleninou vyjmeme z trouby, necháme mírně vychladnout, posypeme čerstvými bylinkami a podáváme.


Lodě z lilku se zeleninou v troubě ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud máte suché bílé víno, použijte trochu – jen 50 ml – na náplň. Měl by být přidán k cibuli a česneku, když jsou mírně smažené s kořením, a vařte na mírném ohni po dobu 4-5 minut. V tomto případě je lepší nedávat mrkev.

MIMOCHODEM

Do zeleninové náplně by bylo hezké přidat houby, například pár středně velkých žampionů. To obohatí chuť. Je třeba je jemně nakrájet a smažit s cibulí a mrkví, dokud se nepřidá pepř.

Exit mobile version