Moskevský Rassolnik s ledvinami: chuťový výlet do srdce Ruska

K receptu

Tato polévka je možná nejstarší z kyselých okurek, která se k nám dostala téměř ve své původní podobě. Rozdíl od „Leningradského“ je v tom, že se přidávají vařené pupeny a kromě okurky a solného roztoku se používají různé kořeny. Což samozřejmě dodává chuť navíc. Někdy se přidávají i kroupy, ale to není povinné a není to hlavní prvek. A zcela nečekané přísady – špenát a listy šťovíku. Zálivka na polévku nesmí chybět zakysaná smetana nebo horká smetana z vajec a mléka.

Složitost: průměrný Kalorie: 364,38 kcal/porce porce: 5 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 2 hodiny Použitý: 20,15 g/24,57 g/15,66VařeníPraženíMoskevská kuchyněruská kuchyněVečeřePolévkaVegetariánstvíINGREDIENCE NA 5 PORCÍ350 g ledvin 2 litry hovězího vývaru 250 g kořenové petržele 50 g pastináku 75 g kořene celeru 1 střední cibule 150 g pórku 200 g kyselé okurky 100 g šťovíku 100 g špenátu (nebo jiného salátu) 3 polévkové lžíce. l. máslo bobkový list pepř sůl podle chuti okurka nálev podle chutiPro tankování:1 polévková lžíce. smetana 22% tuku 1 vejce zelí k podávání Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Při přípravě moskevského nálevu začněte ledvinami: očistěte je od tuku a filmů a nakrájejte je na několik kusů až na polovinu. Naplňte studenou vodou po dobu 2-3 hodin.

Krok 2

Vodu, ve které byly ledvinky namočené, slijte a ledviny znovu naplňte studenou vodou. Přiveďte k varu, vařte 10 minut, poté sceďte.

Krok 3

Ledviny znovu propláchněte studenou vodou, poté přidejte dva litry studené vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud nebude plně uvařená a měkká. Vývar přecedíme; lze jej použít k přípravě kyselé okurky.

Krok 4

Nakládané okurky oloupeme, podélně rozpůlíme a lžičkou odstraníme jádřince (semena). Každou polovinu rozkrojte podélně napůl a poté na velké proužky. Okurky mají tenkou slupku a nemusí se loupat.

Krok 5

Cibuli, pórek, kořenovou petržel, pastinák a celer nakrájíme na proužky a orestujeme na másle.

Krok 6

Do soté přidáme nakrájené nakládané okurky a dusíme spolu s kořeny 15 minut pod pokličkou.

Krok 7

Do vařícího vývaru vložíme restovanou zeleninu a pošírované okurky a vaříme 5–10 minut.

Krok 8

Listy šťovíku a špenátu nakrájejte na velké nudličky.

Krok 9

5 minut před koncem vaření přidáme k Moskovského nálevu s poupaty šťovík a špenát, bobkový list, kuličky pepře a nálev z okurek podle chuti. Okurkový lák se musí před přidáním uvařit a přecedit.

Krok 10

Hotovou polévku stáhněte z plotny a nechte 10–12 minut odpočinout.

Krok 11

Připravte si dresink ze smetany a vajec. Horkou smetanu za stálého míchání vlijeme do žloutku a poté na mírném ohni dusíme do zhoustnutí (bez varu). Při podávání moskevského rassolniku položte na talíř nakrájené ledvinky, přidejte zakysanou smetanu nebo vaječnou smetanu a posypte bylinkami. Cheesecake s tvarohem podávejte zvlášť.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

K Moskovského nálevu je vhodné koupit telecí nebo jehněčí ledvinky – nemají specifickou vůni. Hovězí maso bude muset být předem připraveno, jak je popsáno v prvních krocích receptu.

MIMOCHODEM

Tvarohový koláč s tvarohem podáváme s „moskovským“ nálevem v masovém vývaru. Pokud je nálev vařený na rybách, podávejte koláče.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika