Site icon Wellness Way Česká republika

Může se víno pokazit a na jaké příznaky byste si měli dávat pozor?

Foto: z otevřených zdrojů

První, čeho si na víně všimnete, je změna barvy.

Bez ohledu na to, jakou událost slavíte, víno někdy chutná méně než příjemně, a to může být způsobeno různými faktory. Než začnete svou láhev vylévat do dřezu, měli byste vědět, co může způsobit zkažení vašeho nápoje a jak se tomu můžete vyhnout. Informuje o tom web Martha Stewart.

Kazí se víno?

Vinařka Patricia Toth řekla, že skutečné zkažení vína je vzácné. To závisí především na podmínkách zadržení. Pokud je vše pod kontrolou a v ideálním rozmezí teplot, světla a vlhkosti, víno se samo od sebe nezkazí.

Při nevhodném skladování se mohou i ta nejkvalitnější vína mírně zkazit. Nevhodnost k pití se pozná podle příliš silných a štiplavých pachů, ztráty barvy nebo úplného zakalení.

Víno se neustále „vyvíjí“, i když je v lahvi. Směs chemických reakcí, kyselin a cukrů vytváří složitý a neustále se měnící proces.

Pro průměrného pijáka vína, který neskladuje lahve v pečlivě kontrolovaném vinném sklepě, se není čeho obávat. Pokud si necháte pár lahví v kuchyni a vypijete víno brzy po jeho zakoupení, je méně pravděpodobné, že se pokazí.

Známky špatného vína

Vizuální indikátory

První, čeho si na víně všimnete, je změna barvy. Jak červená vína stárnou, mohou získat cihlově červený nebo hnědý odstín, zatímco bílá vína se mohou jevit více zlatavá nebo mírně jantarová.

Sediment nebo zákal mohou také naznačovat, že se víno pokazilo.

Vůně

Nekvalitní nebo zkažené víno má často nepříjemný specifický zápach. Proto je lepší se takovým vínům vyhnout, aby nedošlo k újmě na zdraví.

Změny chuti a textury

Pokud je víno husté nebo sýrové, může to znamenat, že bylo na teplém místě. Pokud ve víně cítíte šumění nebo bublinky, víno možná začalo znovu kvasit.

To znamená, že nebyla před únikem řádně sterilizována. To platí zejména pro červená vína, která nejsou určena k jiskření.

Jak zabránit zkažení vína

Správné skladování

Víno skladujte na chladném tmavém místě při stálé teplotě. Pokud je to možné, nechejte neotevřené láhve vína „položené“, aby korek zůstal vlhký, což pomáhá udržovat těsnění.

To je důležité zejména u starších vín a vín s přírodními zátkami.

Uzavření otevřených lahví

Jakmile láhev otevřete, pevně ji zavřete, abyste minimalizovali vystavení kyslíku. Investice do dobré zátky na víno může pomoci prodloužit životnost vašeho vína.

Pokud láhev neplánujete pár dní vypít, přesuňte zbytky vína do menší nádoby.

Exit mobile version