K receptu
Pro mnohé je okroshka s kefírem ještě nepochopitelnější věcí než okroshka s kvasem. Obdivovatelé prvního a druhého jsou dva nesmiřitelné tábory, skoro jako ti, kteří rozbíjejí vejce z tupé strany, a ti, kteří si říkají špičatí. Nechceme se zapojit do více než jednoho tábora, ale jednoduše vám jasně, promyšleně a s duší řekneme, jak připravit okroshku s kefírem.
Samozřejmě neexistuje jediný recept na okroshku, ale existují doporučení, jak přeměnit tekutinu naplněnou hmotu nakrájené zeleniny, přírodních živočišných bílkovin a bylinek na harmonický pokrm – ruský národní poklad. S ohledem na tuto ruskou duši okroshky nedoporučujeme provádět na ní experimenty přidáváním zámořských produktů do receptury. Tady už ani vlastní rukolu nepotřebujete!
Složitost: snadno Kalorie: 436,37 kcal/porce porce: 4 Vaření: 30 min Přidat. čas: 1 hodina Použitý: 22,34 g/29,01 g/21,91Žádná tepelná úpravaVařeníVečeřeVečeřePolévkaVegetariánstvíPárty, bufetINGREDIENCE NA 4 porce2 velké brambory 2 zelené okurky – 1 svazek 2 vejce 300 g vařené šunky 5–6 ředkviček, volitelně s natě (ale pouze s mladými) 1 snítka kopru 1 snítka koriandrového kefíru na zálivku sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si tvarovaný led předem. Omyjte 1 snítku kopru a oddělte listy. Stonky nevyhazujte, ale použijte je do salátů nebo marinád. Vložte 1 list do speciálních forem na led, opatrně zalijte chutnou pitnou vodou a dejte formu do mrazáku, dokud led úplně neztuhne. Je lepší okamžitě vyrobit více ledu. Lze jej také použít k podávání zeleninových šťáv a gazpacho.
Krok 2
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout, poté oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nakrájené brambory dejte do lednice. Chcete-li své hosty i sebe příjemně překvapit novou chutí okroshky na kefíru, podávejte mladé brambory ve slupce horké se studenou okroshkou. Nepřidávejte jej k jiným ingrediencím.
Krok 3
Umyjte okurky. Velmi velké okurky s hrubou nebo příliš pupínkovou slupkou oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Znalci okroshky na bázi kefíru říkají, že je ještě lepší je nastrouhat na hrubém struhadle, ale neudělat z nich kaši! V každém případě také okurky umístěte v nádobě do lednice.
Krok 4
Zelenou cibulku nakrájíme nadrobno a rozdrtíme v hmoždíři a osolíme. Odložte ji stranou (na stůl) až do použití, tedy před přidáním do okroshky s kefírem. Ať trvá na svém a vzdá se své hořkosti.
Krok 5
Vejce uvaříme natvrdo, zalijeme studenou vodou. Nechte je stát a vychladnout, poté je oloupejte. Poté můžete nadrobno nakrájet vejce, případně můžete nadrobno nakrájet všechny bílky a žloutky rozetřete s hořčicí. K tomu je lepší vzít trochu horké ruské hořčice než hodně sladkokyselé dijonské hořčice.
Krok 6
Ředkvičky omyjte, osušte papírovou utěrkou a odřízněte konce a nakrájejte najemno. Pokud máte štěstí a máte vršky, zalijte je vroucí vodou nebo ještě lépe rychle orestujte (jako obvykle se špenátem) a přidejte také do okroshky s kefírem. Ředkvičky a natě dejte také do lednice.
Krok 7
Zbývající zeleninu omyjte, osušte papírovou utěrkou a nasekejte nadrobno. Všechny připravené ingredience – spolu se šunkou nakrájenou na malé kostičky – dejte do velké mísy nebo mísy. Mimochodem, prozíravější krok: šunku nakrájejte a podávejte zvlášť. Každý si dá maso, kolik chce. Přidejte všechnu zeleninu včetně namočené cibule (stačí scedit šťávu) a promíchejte. Ochutnáme a případně dosolíme.
Krok 8
Přidejte kefír. Jak to udělat co nejlépe, přečtěte si níže uvedené rady! Okroshku promícháme a nalijeme na talíře. Vyjměte led z forem a na každý talíř položte 2-3 kusy.
Krok 9
Okroshku ihned podávejte s kefírem. V případě potřeby doplňte servírování dvěma malými miskami. Nechte jeden obsahovat křen a druhý – žloutky, rozmačkané s hořčicí. Dobrou chuť!
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Domácí vařená vepřová plec nebo kousek šunky zázračně nahradí vařenou šunku z obchodu v kefírové okroshce. Smažené maso zde není potřeba, ale k tomuto pokrmu se nejlépe hodí pečené maso, zejména nepříliš tučné. Pokud si neumíte představit nízkotučné vepřové maso, stačí použít vařený hovězí jazyk na okroshku s kefírem a budete šťastní.
MIMOCHODEM
Čím čerstvější je kefír, tím křehčí bude okroshka. Ale nejlepší je zředit kefír pro okroshku, přibližně 2,5:1. Kde většinu tvoří kefír a roli „jednotky“ hraje neutrální tekutina, například bramborový odvar, chutná pitná voda (pro okroshku s kefírem můžete použít i mírně sycenou vodu) nebo velmi lehký zeleninový vývar. Někteří dokonce ředí kefír podmáslím. Nyní se také prodává v obchodech a dodává kefírové okroshce příjemnou krémovou chuť.