K receptu
Tento angreštový kompot s citronem a mátou má dokonale vyváženou chuť. Faktem je, že pokud připravíte nápoj výhradně z této kyselé bobule, získá lehké vinné tóny, které ne každý má rád. Ale máta s citronem zdůrazní všechny výhody angreštu a neutralizuje nevýhody. Pokud jde o výběr bobulí, doporučujeme vám použít nejsilnější, dokonce i mírně nezralé vzorky. A je lepší vzít zelené angrešty, protože červené mohou během skladování změnit barvu a kompot bude mít nechutný „rezavý“ odstín. Nechce se vám přidat vanilkový cukr? Prosím! Angreštový kompot s citronem a mátou bude velmi aromatický a příjemně osvěžující.
Složitost: průměrný Kalorie: 121,92 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina Použitý: 0,32 g/0,09 g/31,02PitíVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEangrešt – 1 kg pitné vody – 4,5–5 lcukr – 600 g šťávy 1/2 citronovo-vanilkového cukru – 1 sáček máty – 4 snítky Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte bobule na kompot s citronem a mátou. Roztřiďte angrešt, omyjte a osušte a rozložte je v jedné vrstvě na papírovou utěrku. Pomocí nůžek odstřihněte z bobulí stonky a větve.
Krok 2
Každý angrešt několikrát propíchněte párátkem ze všech stran. To je třeba udělat tak, aby slupka při varu nepraskla. Vložte bobule do velkého množství horké vody (asi 85 °C) a nechte 4–5 minut.
Krok 3
Připravte sirup na angreštový džem. Chcete-li to provést, nalijte vodu do hrnce a zahřejte ji. Přidejte běžný cukr a přiveďte k varu, dokud se úplně nerozpustí.
Krok 4
Do sirupu na angreštový kompot přidáme citronovou šťávu a vanilkový cukr. Znovu rychle přiveďte k varu. Odstraňte z ohně a nechte asi 5 minut při pokojové teplotě.
Krok 5
Připravený angrešt vložte do sterilizovaných sklenic spolu s důkladně umytými snítky máty. Přelijte horkým sirupem. Sklenice pasterizujte 10–15 minut a poté uzavřete.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud chcete prohloubit barvu vašeho angreštového kompotu citronem a mátou, přidejte k těmto bobulím hrst malin, borůvek, ostružin nebo černého rybízu.
MIMOCHODEM
Množství vody na angreštový kompot s citronem a mátou upravte podle kapacity sklenic, do kterých jej budete nalévat. Hlavní věc je, že jsou naplněny téměř nahoru: čím menší je vzduchová mezera, tím lépe budou obrobky uloženy.