Foto: z otevřených zdrojů
Plody jeřábu mají diuretický účinek, díky kterému čistí tělo toxinů.
Jeřabina červená letos dozrává velmi brzy. Nejenže krásně vypadá, ale také léčí. RBC-Ukraine vysvětluje, jaké léčivé vlastnosti má s odkazem na Strona Zdrowia.
Co je známo o jeřábu
Jeřáb obecný (Sorbus aucuparia L.) je keř nebo strom z čeledi Rosaceae. Má drobné kulovité plody, nejprve oranžové, pak červené, podobné drobounkým jablíčkům.
Podle známého bylináře Dr. Henryka Růžanského jsou plody jeřábu bohaté na flavonoidy (kvercetin, kempferol), fytosteroly, fenolické sloučeniny a lignany. Dále obsahují cukerné alkoholy (sorbitol), sorbózu, methylpentosany, karotenoidy (alfa- a beta-karoten, kryptoxantin), cukry (sacharóza, glukóza), třísloviny, pektiny, dále organické kyseliny: chinová, chlorogenová, izochlorogenní, nechlorogenní, káva a skořice.
Plody jeřábu obsahují velkou dávku vitamínu C a vitamínů B, A, K, P a PP a také stopové prvky jako draslík, hořčík, sodík a měď. Pamatujte, že jeřabiny nejsou vhodné ke konzumaci syrové. Můžete z nich připravit džem, marmeládu, džem, tinkturu, džus, sirup nebo čaj.
K čemu je potřeba jeřabinový čaj?
Plody jeřábu mají diuretický účinek, díky kterému čistí tělo toxinů. Dále čistí krev od usazenin, podporují činnost srdce a snižují riziko aterosklerózy a stahují cévy.
Jeřabinový čaj zvyšuje vylučování kyseliny močové, proto je užitečný při léčbě a prevenci dny, revmatismu a urolitiázy. Snižuje také otoky, protože usnadňuje odstranění přebytečné vody z těla.
Nálev také podporuje trávení, zrychluje metabolismus, uvolňuje stolici, odlehčuje stolici a podporuje hubnutí. Ve velkých dávkách působí projímavě.
Díky vysokému obsahu vitaminu C má čaj protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační vlastnosti, podporuje imunitu organismu, bojuje proti bakteriím a virům, a proto pomáhá léčit nachlazení, chřipku, rýmu a kašel a také tiší bolest v krku.
Ve vyšších koncentracích můžete při infekci kloktat.
Nálev nebo odvar z jeřabin lze použít k péči o obličej, zejména na suchou pokožku se zabarvením a skvrnami. Rozjasňuje, hydratuje a dodává pokožce pružnost. Je vhodný i jako oční obklad, protože redukuje váčky a tmavé kruhy pod očima.
Jeřabinový čaj na zažívání, nachlazení a zdravé srdce
Jeřabinu na džem a čaj je lepší sbírat po prvním mrazu, ale už si můžete užívat jeho léčivé vlastnosti.
Omyté a osušené ovoce stačí zamrazit v mrazáku na cca 24 hodin. Pak obsahují méně vitamínu C, ale mají sladší a lepší chuť. Poté by se měly sušit v troubě vyhřáté na 50-80 stupňů Celsia.
Plody jeřábu, správně připravené pro přípravu čajů a nálevů, lze také zakoupit v mnoha lékárnách a prodejnách zdravé výživy.
Ingredience:
- 1 lžička nasekaných a sušených jeřabin,
- 250 ml vroucí vody.
Jak vařit čaj?
- Jeřabinu zalijte vroucí vodou.
- Necháme 10-15 minut louhovat.
- Můžete přidat med a citronovou nebo malinovou šťávu.
Tento čaj můžete pít 1-2x denně.