K receptu
Shakshuka v troubě je úžasné jídlo. Proč? Už jen proto, že shakshuka je v principu úžasný pokrm. Má mnoho možností – od rychle uvařených míchaných vajec s rajčaty k snídani až po pečlivě „tkané“ lahůdkové jídlo s originálními přísadami a celou kyticí orientálního koření. Takže shakshuka v troubě je dvojnásob úžasná: toto je aplikace pro tento velmi vynikající pokrm k večeři. Koneckonců, málokdo se bude brzy ráno šťourat v troubě, snad kromě kulinářského maniaka, který nemůže spát. Navíc u pece se proces stává složitějším a prodlužujícím se a stává se vícestupňovým. Ale věřte, že za pokus to stojí. V našem receptu používáme troubu k odhalení neviditelných možností shakshuky, obohatíme ji o chuť pečených paprik a přidáme volitelnou, ale vhodnou přísadu – sýr feta. Samozřejmě nemá smysl vařit pečenou shakshuku pro jednu nebo dvě osoby. Alespoň na tři nebo čtyři.
Složitost: průměrný Kalorie: 433,57 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 10 min Použitý: 20,85 g/32,91 g/12,34PraženíVečeřeHlavní chodVegetariánství: OvoVegetariánstvíPárty, bufetINGREDIENCE NA 4 porceVejce 8 ks.Červená paprika 2 ks.Rajčata 600 gChilli paprička 0,5 ks.Česnek 4 hřebíček(y)Sýr feta 160 gExtra panenský olivový olej 3 polévkové lžíce.Mleté koření (jeera, koriandr, kurkuma) ochutnatSůl Čerstvě mletý černý pepř Zelení k podávání Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Předehřejte troubu na 250°C. Celé papriky, bez odstranění stopek, položte na plech a opékejte na grilu asi 15 minut, dokud nezčernají. Během tohoto procesu papriky několikrát otočte pomocí kleští.
Krok 2
Zatímco se papriky pečou, propracujte rajčata. Je třeba je oloupat. Chcete-li to provést, udělejte na rajčatech řezy ve tvaru kříže, ponořte ovoce na půl minuty do vroucí vody a poté do studené vody.
Krok 3
Rajčata nakrájíme na kostičky. Oloupejte stroužky česneku. Rozdrťte je plochou stranou nože a nakrájejte. Pálivou chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a odstraňte semínka z lusku.
Krok 4
Horké upečené papriky vložte do těsného plastového sáčku, zavažte a rychle vychladněte. K tomu můžete dát sáček paprik na 7 minut do mrazáku. Snižte teplotu trouby na 180°C.
Krok 5
Na pánvi rozehřejte 1 polévkovou lžíci. l. olivový olej. Na mírném ohni za stálého míchání opékejte nakrájený česnek a chilli papričku po dobu 1 minuty. Přidejte mleté koření, smažte další minutu.
Krok 6
K česneku a koření na pánvi přidejte kostičky rajčat, promíchejte, směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte za občasného míchání alespoň 10 minut.
Krok 7
Papriku vyndejte z mrazáku a opatrně ji oloupejte z „zuhelnatělé“ slupky – snadno se sundá. Odstraňte stonky a semena, ale snažte se zachovat šťávu. Papriku nakrájíme na malé kousky.
Krok 8
Pánev s rajčatovou směsí sundejte z ohně. Vložte do něj kousky pečené papriky. Rozruch. Zeleninovou hmotu osolíme a dochutíme zbylým olivovým olejem.
Krok 9
Fetu nakrájejte na středně velké kostky. Zeleninovou směs přendejte do přiměřeně velké zapékací misky. Pokud je vaše pánev vhodná do trouby, můžete ji nadále používat.
Krok 10
V zeleninové směsi udělejte 8 jamek a rozklepněte jedno vejce po druhém, dejte pozor, abyste nerozbili žloutek. Mezitím lehce rozdrťte kousky fety. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.
Krok 11
Shakshuku pečte v troubě asi 15-20 minut. Ujistěte se, že bílky jsou zcela ztuhlé a žloutky jsou stále tekuté. Shakshuku vyndejte z trouby, posypte čerstvě mletým pepřem a nasekanými bylinkami a podávejte přímo na pánvi.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Celé papriky můžete upéct v troubě jako obvykle, ale zabere to více času – minimálně půl hodiny. Nebojte se zuhelnatění kůže. Dodá vaší shakshuce úžasnou kouřovou chuť.
MIMOCHODEM
Pokud plánujete vařit shakshuku v troubě, využijte příležitosti „zabít dvě mouchy jednou ranou“: upečte nejen pár paprik, ale i více najednou, protože používat gril na dva druhy ovoce je jaksi plýtvání. Ze zbylých pečených paprik je skvělý salát nebo omáčka.