Rajčata pečená v troubě s bohatou náplní z mletého masa

K receptu

Teplé jídlo s rajčaty? Proč ne! Uvařte plněná rajčata v troubě s mletým masem a uvidíte, že je to opravdu možné. Vrcholem tohoto poměrně jednoduchého pokrmu je jeho speciální náplň: nakrájené hovězí maso je doplněno pečenou dužinou z lilku, cibulí, česnekem a bulgurem. Ukazuje se to velmi chutné, aromatické a chutné! A co je obzvláště příjemné pro hospodyňku, takové jídlo nevyžaduje vůbec žádnou přílohu: je zcela soběstačné a uspokojující.

Složitost: průměrný Kalorie: 323,90 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina 45 minut Použitý: 19,13 g/19,23 g/16,27TroubaPečeníVečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porce500 g libového mletého hovězího masa 12 středních rajčat 1 velký lilek 1 střední cibule 2 stroužky česneku 3 polévkové lžíce. l. bulgur 6–8 snítek máty 6–8 snítek petržele 1 lžička. mletý kmín 2 lžíce. l. olivový olej sůl čerstvě mletý černý pepř tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Předehřejte troubu s grilem na 200°C. Formu 25×35 cm na přípravu plněných rajčat vymažte libovolným tukem (jakýmkoli rostlinným olejem nebo máslem).

Krok 2

Lilek propíchněte vidličkou, aby se rajčata naplnila, a vložte do trouby, několikrát otočte, až zuhelnatí, 10–15 minut. Přeneste na prkénko a mírně vychladněte.

Krok 3

Upečený lilek oloupeme. Dužinu spolu s uvolněnou šťávou přendejte do hluboké mísy a ponorným mixérem rozmixujte na pyré.

Krok 4

Rajčatům odřízněte vršky a dejte je stranou pro pozdější použití. Vydlabejte dužinu lžičkou a vložte do mixéru. Přidejte olivový olej, sůl a pepř a zpracujte do hladka. Omáčku dejte do zapékací misky.

Krok 5

Cibuli a česnek oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo nasekáme v mixéru. Smícháme cibuli s česnekem, mletým masem, zapečeným lilkovým pyré a bulgurem. Dochutíme kmínem, solí a pepřem. Přidejte nadrobno nakrájenou mátu a petrželovou nať, část si odložte na podávání a dobře promíchejte rajčatovou náplň.

Krok 6

Vnitřek rajčat lehce posypte solí. Rajčata naplňte mletým masem a přikryjte naříznutými „víčky“. Přesuňte rajčata do pánve a pevně zakryjte fólií. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut. Poté odstraňte fólii a pokračujte v pečení, dokud rajčata lehce nezhnědnou a tekutina na dně pánve nezhoustne, dalších 30 až 35 minut. Plněná rajčata posypte mletým masem a zbylými bylinkami a podávejte horké.

UŽITEČNÉ RADY

Plněná rajčata s mletým masem můžeme posypat jakýmkoli strouhaným sýrem – tvrdým i polotvrdým. Poté je přikryjte „víčky“ a vložte do trouby, jak to vyžaduje recept.

MIMOCHODEM

Pro plnění a další pečení v troubě byste měli zvolit velká, silná, ale zralá rajčata. Růžové jsou pro tento účel ideální: jsou velké, ale zároveň docela ploché, což je v tomto případě velmi výhodné.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika