K receptu
Tato jednoduchá rajčatová omáčka je skvělá ve všech směrech: snadná, rychlá a perfektní pro širokou škálu jídel. Pokud chcete, podávejte s grilem nebo smaženým kuřetem, chcete-li, přidejte do boršče, chcete-li, před podáváním přelijte těstoviny. Jde hlavně o to, že rajčata, která slouží jako základ omáčky, jsou opravdu hodně vyzrálá a mají příjemnou nasládlou chuť, zkuste si tedy koupit právě ta. Pak už jen postupujte podle návodu a připravte rajčatovou omáčku k radosti sobě i svým blízkým!
Složitost: snadno Kalorie: 42,94 kcal/porce porce: 10 Vaření: 30 min Použitý: 1,28 g/0,21 g/9,27Omáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍrajčata – 1 kilo, pohanková cibule – 1 ks, česnek – 1 stroužek, bazalka – 1 snítka, cukr – 2 polévkové lžíce. l.sůl – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si ingredience na jednoduchou rajčatovou omáčku. Nejprve omyjte rajčata. Pak každý rozřízněte příčně a vložte do cedníku.
Krok 2
Rajčata na omáčku několikrát přelijte vroucí vodou. Poté necháme ovoce mírně vychladnout. Ostrým nožem zbavte rajčata slupky. Rajčatovou dužinu nakrájíme nadrobno.
Krok 3
Na omáčku oloupeme a nakrájíme cibuli a česnek. Snítku bazalky omyjeme, osušíme a nakrájíme. Připravené ingredience vložte do velkého hrnce a dejte na střední teplotu.
Krok 4
Přidejte cukr a sůl podle chuti. Za stálého míchání přivedeme k varu. Vařte na mírném ohni 30 minut. Občas promíchejte. Horkou rajčatovou omáčku rozemelte v mixéru a přeceďte přes jemné kovové síto.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud si chcete připravit rajčatovou omáčku na zimu, svařte ji v již protlakové formě na polovinu, pak ji horkou vložte do suchých sterilizovaných sklenic a srolujte.
MIMOCHODEM
Jednoduchá rajčatová omáčka může být doplněna kořením. Hřebíček, nové koření a bobkový list jsou perfektní. Položte je na malý kousek gázy, vytvořte „sáček“ a vařte spolu se zeleninou. Odstraňte jej 5 minut před tím, než bude připraven.