K receptu
Mnoho lidí dělá džem z vypeckovaných švestek a není to bezdůvodně. Kromě toho, že je podle nás mnohem pohodlnější jíst (v čisté podobě nebo namazaný na krajíc chleba), lze ho použít i jako náplň do koláčů. Nikdo nikdy nečelí žádným zvláštním potížím v procesu přípravy švestek na takový džem: pokud je švestka zralá, po rozřezání na poloviny se semena prakticky dostanou do vašich rukou. No, pak je vše připraveno podle schématu podrobně popsaného v receptu. A prosím, nespěchejte, dosáhněte správného stupně připravenosti švestkových povidel, pak budou také perfektně skladovány bez chlazení.
Složitost: snadno Kalorie: 5356,08 kcal/porce porce: 1 Vaření: 13:00 Použitý: 11,19 g/4,88 g/1329,12VařeníOdpolední svačinaVečeřeDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetINGREDIENCE NA 1 PORCIšvestky – 1,3 kg cukru – 1,2 kg pitné vody – 400 ml badyánu – 2 hvězdičky hřebíček – 2-3 poupata skořice – 1-2 tyčinky Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si švestky na povidla. Chcete-li to provést, roztřiďte ovoce, omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou. Každou švestku rozkrojte napůl a odstraňte pecku.
Krok 2
Připravené vypeckované švestky odvažte. Odměřte 1 kg, protože množství cukru a vody je uvedeno na základě této hmotnosti. Použijte ty extra podle svého uvážení.
Krok 3
Připravte sirup na povidla. K tomu nasypte cukr do široké ohnivzdorné nádoby. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty.
Krok 4
Půlky švestek vložte do vroucího sirupu a nádobou několikrát jemně zatřeste, aby se rovnoměrně rozprostřely mezi plody. Přidejte koření (musí být umístěno v sáčku vytvořeném z kousku gázy).
Krok 5
Nádobu se švestkami v sirupu a kořením odstavíme z ohně. Nechte 4 hodiny při pokojové teplotě. Poté znovu zahřejte a vařte 5-7 minut. Necháme 3 hodiny odpočinout. Toto opakujte 3-4krát.
Krok 6
Gázový uzel s kořením z džemu odstraníme. Horká švestková povidla bez pecek nalijte do suchých, sterilizovaných sklenic a srolujte víčky. Vyklopte na dvojitě složenou utěrku a nechte úplně vychladnout.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud si přesto chcete zajistit spolehlivost skladování švestkových povidel, pasterizujte je. Sklenice zakryjte víčky a vložte je do hrnce s vodou ohřátou na 70 °C tak, aby dosáhla na „ramínka“. Ohřejte na 90 °C a udržujte na ohni 10–15 minut. Pak to srolujte.
MIMOCHODEM
Švestková povidla bez pecek lze samozřejmě udělat i bez koření – tento krok stačí přeskočit. Jednoho dne však tyto přísady rozhodně zkuste přidat a ujistěte se, že s nimi bude pokrm mnohem chutnější a aromatičtější.