Tajemství perfektně uvařené červené rýže: Průvodce krok za krokem

Červená rýže: jak ji správně vařit

Mnoho lidí nejenže neví, jak vařit červenou rýži, ale také pořádně nerozumí, o jaký druh produktu se jedná. Někteří si ji dokonce pletou s divokou černou rýží, která ve skutečnosti rýží vůbec není. Zveme vás, abyste červenou rýži lépe poznali a naučili se s ní správně zacházet.

O čem si povíme v článku:Co je „červená rýže“ Užitečné vlastnosti červené rýže Jak předpřipravit červenou rýži Způsoby vaření červené rýže Vaření rýže na pánvi Jak vařit červenou rýži bez namáčení Vaření rýže v pomalém hrnci Vaření červené rýže v mikrovlnné troubě Jak podávat červená rýže, jak ji používat

Co je „červená rýže“

Červená rýže je jedním z druhů celozrnné rýže (nejčastěji dlouhozrnné), tedy neloupané. To mu na jedné straně dodává stejnou barvu (ve skutečnosti s hnědým nádechem), na straně druhé mu dodává celou řadu užitných vlastností. A právě díky skořápce má červená rýže zvláštní chuť s ořechovými tóny a jedinečnou texturou. Jednoduše řečeno, je odolnější než bílá, na kterou jsme zvyklí. Tyto vlastnosti se mohou mírně lišit v závislosti na odrůdě, ale je nepravděpodobné, že byste si spletli červenou rýži s bílou nebo hnědou rýží.

Červená rýže se pěstuje především v asijské oblasti (Čína, Indie, Thajsko, Himaláje), ale existují i ​​výjimky – Camargue, jehož domovinou je Provence. Netřeba dodávat: Francouzi, kteří udávají tón kulinářské módě, mají bystrý smysl pro správný směr. A odborníci na výživu tento trend plně podporují, protože červená rýže může našemu zdraví poskytnout neocenitelnou službu.

Zdravotní přínosy červené rýže

Červená rýže působí blahodárně na cévy, proto ji odborníci na výživu doporučují zařadit do jídelníčku
Červená rýže působí blahodárně na cévy, proto ji odborníci na výživu doporučují zařadit do jídelníčku (Shutterstock/FOTODOM)

Začněme tím, že červenou barvu zrn dodávají antokyany obsažené ve skořápkách – přírodní antioxidanty, které chrání naše buňky před škodlivými účinky volných radikálů, snižují riziko vzniku mnoha chronických onemocnění včetně kardiovaskulárních.

Červená rýže je bohatá na zinek a železo, které jsou nezbytné pro stabilní fungování všech tělesných systémů. Vitamíny skupiny B, které obsahuje, spolu s hořčíkem pomáhají zvyšovat odolnost vůči stresu, zlepšují spánek a fungování nervového systému jako celku.

Odborníci na výživu tvrdí, že pravidelná konzumace červené rýže má příznivý vliv i na cévy (snižuje se hladina špatného cholesterolu). Díky vláknině, která je v červené rýži mnohem více než v bílé rýži, se normalizuje proces trávení a zlepšuje se metabolismus. Pokud tedy chcete zhubnout, pak lze červenou rýži zařadit do vašeho jídelníčku.

Jak předvařit červenou rýži

Začněme s některými nepříliš dobrými zprávami: tento produkt se nedá rychle proměnit v kulinářské mistrovské dílo. Prostě to nebude fungovat, protože červená rýže, která má stejnou skořápku, vyžaduje předmáčení po dobu 2-6 hodin. Díky tomu se pak zrna rychleji uvaří a změknou, aniž by se změnila na kaši. Předmáčení také zlepší stravitelnost červené rýže, protože část kyseliny fytové opustí skořápku.

Měli byste červenou rýži před namáčením umýt? Zdá se nám, že to nebude zbytečné. Postup je úplně stejný jako u bílého: nalijte do velké mísy, opláchněte rukama a sceďte, dokud nevyteče.

Způsoby přípravy červené rýže

Nejviditelnějším způsobem přípravy této obiloviny je samozřejmě vaření. Můžete to udělat v běžném hrnci nebo v pomalém hrnci, podle toho, co vám vyhovuje. Můžete také použít mikrovlnnou troubu, ale nemá to smysl, pokud toto zařízení není jediné, které máte k dispozici.

Jak dlouho vařit červenou rýži? V hrnci nebo pomalém hrnci – alespoň 30–40 minut. A určitě to dělejte na mírném ohni, jinak rychlý var způsobí, že se zrnka rozpadnou a vy získáte nevkusnou kaši.

Vaření rýže v hrnci

Při vaření červené rýže přidejte teplou vodu v poměru 1 díl cereálií na 3 díly tekutiny.
Při vaření červené rýže přidejte teplou vodu v poměru 1 díl zrna na 3 díly tekutiny (Shutterstock/FOTODOM)

Pojďme tedy zjistit, jak vařit červenou rýži na sporáku. Pamatujete si, že to musíte nejdřív namočit? Jsme si jisti, že ano, takže mluvíme o nabobtnalé červené rýži, která čeká v křídlech. Vložte cereálie do cedníku, nechte odkapat tekutinu a přendejte ji do pánve. Naplňte teplou pitnou vodou (1 díl suché cereálie bude vyžadovat 2,5–3 litry vody). Dejte na vysokou teplotu a přiveďte k varu.

Odstraňte pěnu děrovanou lžící. Přidejte trochu soli a promíchejte. Snižte teplo na minimum. Pánev s červenou rýží zakryjte pokličkou a na 30–40 minut na ni zapomeňte (je samozřejmě lepší nastavit časovač). Po uplynutí stanovené doby zkontrolujeme připravenost. To znamená, že dáme pár zrnek do lžíce a vyzkoušíme. Pokud je rýže dostatečně měkká, vypněte oheň a nechte přikryté dalších 10 minut. Pokud zjistíte, že jsou zrna příliš tvrdá, vařte dalších 10 minut. Dále jej použijeme podle plánu.

Jak vařit červenou rýži bez namáčení

Pokud však nemáte možnost nebo absolutně nechcete trávit čas dlouhodobým máčením, zkuste cereálie uvařit jinak. Nejprve důkladně opláchněte červenou rýži tak, že ji ponoříte do velké mísy se studenou vodou a pravidelně ji vyměňujete. Poté vložte rýži do hrnce, přidejte pitnou vodu (minimálně ztrojnásobte objem!) a pomalu přiveďte k varu. Odstraňte pěnu děrovanou lžící. Poté rýži vařte zakrytou na mírném ohni 45–50 minut. Sledujte hladinu vody: pokud zbývá málo, přidejte horkou vodu. V tomto případě však hrozí, že se rýže příliš rozvaří a zrnka ztratí tvar. Ale to je cena toho samého „zrychlení“ bez namáčení.

Vaření rýže v pomalém hrnci

Červenou rýži vaříme v pomalém hrnci alespoň 30–40 minut
V pomalém hrnci se červená rýže vaří alespoň 30–40 minut (Shutterstock/FOTODOM)

Pokud si chcete tento úkol usnadnit, použijte k vaření této rýže pomalý hrnec. Poměry obilovin a vody jsou stejné, podle chuti dosolte. Namočenou červenou rýži dejte do misky. Naplňte horkou vodou. Osolte podle chuti a zavřete multivarku. Zapneme program „rýže“, „kaše“ nebo „obiloviny“. To znamená, že se zaměřte na svůj multicooker! Hlavní věc je, že doba vaření je nejméně 30–40 minut, jinak se zrna ukáží jako drsná. Poté, stejně jako v případě vaření v kastrolu, zkoušíme a používáme podle vlastního uvážení.

Vaření červené rýže v mikrovlnné troubě

Dobře, ještě zvažte tuto možnost vaření rýže – pro případ, že byste najednou měli k dispozici opravdu jen toto zařízení. Obiloviny na několik hodin předem namočte, poté sceďte v cedníku. Poté přendáme do speciální nádoby do mikrovlnky a naplníme dvojnásobným nebo trojnásobným objemem vody. Přidejte trochu soli a zapněte zařízení na plný výkon. Zavřete víko. Červenou rýži vařte 15 minut, poté zamíchejte a vařte na stejné množství. Nádobu vyjmeme z mikrovlnky a zabalíme do silné přikrývky. Takto necháme asi 20 minut.

Co podávat s červenou rýží, jak ji používat

Nejviditelnější možností je podávat vařenou červenou rýži jako přílohu k masu, drůbeži nebo rybám. Bude to chutné, uspokojující a zdravé! Červená rýže se navíc hodí k zelenině, takže ji lze kombinovat například s dušeným pokrmem a ihned podávat. Toto zrno je také vhodné k plnění lilku, sladké papriky a cukety. Jen si pamatujte, že červená rýže by se v tomto případě opět měla nejprve uvařit.

Chcete si udělat vydatný salát? Pomůže vám vařená červená rýže! Kombinace mohou být velmi rozmanité: od čerstvých okurek a rajčat po smažený lilek a konzervované luštěniny. A salát určitě doplňte čerstvými bylinkami: chuť červené rýže zazáří novými barvami.

Je možné s tímto produktem vařit pilaf? Jistě! Pouze v tomto případě bude třeba červenou rýži předem namočit alespoň na pár hodin. Mimochodem, pro obzvlášť zvědavé informujeme, že rýže devzira, ze které se v Uzbekistánu připravuje pilaf, není ta červená, o které se v článku mluví. Proč? Protože devzira je mírně leštěná rýže a červená skořápka je zcela zachována.

A trocha exotiky: v Indii připravují… dezerty s červenou rýží. K tomu se smíchá s kokosovým mlékem nebo smetanou a doplní se nakrájeným ovocem. Pokud tedy najednou chcete něco úplně speciálního, zkuste takový neobvyklý nápad uvést do praxe. Proporce jsou libovolné: kulinářská představivost je v tomto případě vítána.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #rýže #jak vařitSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika