Site icon Wellness Way Česká republika

Tradiční švestkové tkemali: kulinářský poklad Gruzie

K receptu

Klasická omáčka tkemali se připravuje z višňové švestky doslova v 5 krocích. Shánění třešňových švestek a jejich nákup jsou možná nejtěžší okamžiky při přípravě domácího tkemali. Zbytek je jednoduchý. Jo, a nezapomeňte na čerstvé, autentické koření. Když je švestková omáčka tkemali hotová, podávejte ji ke grilovanému masu, drůbeži a rybám.

Složitost: snadno Kalorie: 92,07 kcal/porce porce: 5 Vaření: 2 hodiny Použitý: 0,71 g/0,29 g/22,32gruzínská kuchyněOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 5 PORCÍčervená, žlutá nebo zelená višňová švestka – 1 kg česneku – 5 stroužků sůl – 1 lžička. s horou cukru – 2 polévkové lžíce. l.khmeli-suneli – 1 lžička čerstvého koriandru – 1 velký svazek Tabulka hmotností a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Pro klasické švestkové tkemali zalijte plody studenou vodou, přiveďte k varu, vařte do měkka 30–40 minut.

Krok 2

Švestku protřeme přes síto.

Krok 3

Česnek nasekáme nadrobno a smícháme se švestkovou dužinou.

Krok 4

Výslednou hmotu přeneste do hrnce se silným dnem a na mírném ohni zahřívejte 1 hodinu.

Krok 5

Přidejte sůl, cukr, slunečnicový chmel, nasekaný koriandr. Promícháme a přivedeme k varu. Odstraňte z ohně a použijte klasické švestkové tkemali podle určení.

UŽITEČNÉ RADY

Hlavní ingredience klasické tkemali omáčky: tkemali, česnek, bylinky, mletá paprika. Nejčastěji používané bylinky jsou koriandr, kopr a ombala, druh máty s malými zaoblenými lístky (lze nahradit meduňkou).

Nejprve se švestka tkemali uvaří, poté se protře přes síto, vzniklé pyré se svaří na konzistenci zakysané smetany, přidá se prolisovaný česnek, koření a sůl, nechá se přejít varem a poté se ochladí.

MIMOCHODEM

Klasické tkemali je nemožné bez třešňové švestky. Třešňová švestka (Prunus cerasifera) je blízký příbuzný švestky domácí. V Gruzii se švestkám zahradním a divokým višním říká tkemali, stejně jako slavná omáčka z nich, která se skvěle hodí k nejrůznějším masitým pokrmům.

Různé odrůdy třešňových švestek se od sebe liší tvarem, velikostí, chutí a barvou plodů (jsou žluté, červené a zelené). Třešňová švestka se pěstuje ve střední Asii, Zakavkazsku, na Kavkaze a na Krymu. Ve stejných oblastech roste také divoká třešeň švestka (často se jí říká divoká švestka).

Exit mobile version