K receptu
Turecké plněné lilky jsou dalším skvělým receptem, který můžete přidat do vaší sbírky „malých modrých“ jídel. V Turecku je lilek králem zeleniny. Jsou smažené, solené, sušené, fermentované, plněné. V sezóně, když jdete na večeři do jakéhokoli tureckého domova, pravděpodobně najdete na stole alespoň jeden pokrm z lilku. A s největší pravděpodobností to budou plněné lilky. Ve vydatné verzi se nejčastěji plní hovězím masem mletým na masovém mlýnku, ale doporučujeme plnit „sudy“ jemně nasekaným jehněčím masem. Mleté mleté maso obsahuje větší kusy masa než běžné mleté maso, díky čemuž má pokrm zajímavou texturu a je „masitější“.
Složitost: průměrný Kalorie: 447,51 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina 15 minut Přidat. čas: 1 hodina Použitý: 29,51 g/24,98 g/26,35TroubaPečeníVečeřeVečeřeHlavní chodINGREDIENCE NA 4 porcevelké lilky 5 ks.jehněčí dužina 600 gzelená paprika 3 ks.cherry rajčata 200 gzelená pálivá paprika 1 kusstřední žárovky 2 ks.citronová šťáva 1 kuskoriandr a máta k podávání mletý kmín 1 lžičkasumach 1 lžičkaolivový olej čerstvě mletý černý pepř sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Maso nakrájejte na malé kostky (se stranou 8–9 mm). Dáme do mísy, osolíme, opepříme a ochutíme kmínem a sumakem. Pokapejte citronovou šťávou. Jednu cibuli oloupeme a nastrouháme nebo rozmixujeme v mixéru. Přidejte k masu a dobře promíchejte. Nechte 1 hodinu marinovat.
Krok 2
Lilek odřízněte konce a škrabkou na zeleninu odstraňte část slupky na nudličky. Lilek rozkrojte příčně napůl a vydlabejte část dužiny, abyste vytvořili poměrně velké „sudy“. Zevnitř je osolte a nechte 15 minut působit.
Krok 3
Dužinu lilku nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájený lilek. Smažíme do zlatova, mírně osolíme.
Krok 4
Z pálivé a sladké papriky odstraňte semínka a blány. Sladkou papriku nakrájíme na čtverce o straně 1 cm, feferonky na tenké proužky. Rajčata nakrájíme na kolečka.
Krok 5
Lilkové „sudy“ opláchněte studenou vodou a osušte. Maso vymačkáme z marinády a smícháme s osmaženou dužinou lilku, rajčaty a paprikou. Náplň osolíme a opepříme, přidáme 2 polévkové lžíce. l. olivový olej.
Krok 6
Naplňte lilky náplní a vložte do pekáčku vyloženého pergamenem. Zakryjte pánev alobalem. Lilek vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Poté odstraňte fólii a vařte dalších 20 minut. Před podáváním posypeme jemně nasekaným koriandrem a mátou.
MIMOCHODEM
Zcela samostatným pokrmem jsou lilky plněné tureckým mletým masem, ale hodí se i k různým přílohám. Lze je podávat například s nadýchanou rýží nebo kuskusem – zrníčka nasají šťávu a chuť plněného lilku.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Turecké plněné lilky v troubě lze péct nejen jako „sudy“, ale také jako „loďky“, které je možné rozřezat spíše podélně než napříč. V každém případě buďte opatrní při vykrajování dužiny: na stěnách nechte alespoň 1 cm, aby lilky nezměkly a dobře držely tvar.